Noutati POSDRU la inceput de an: deblocarea platilor din invatamant si noi instructiuni pentru beneficiari

euro_fisicuri.jpg

euro_fisicuriProfesorii si expertii implicati in proiectele Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) vor incasa integral sumele care li se datoreaza, conform unui memorandum adoptat in ultima sedinta a Guvernului de la sfarsitul anului trecut.

“Decizia reprezinta de fapt deblocarea platilor catre profesori, salariati ai inspectoratelor scolare judetene, ai scolilor si catre alti experti care au contracte cu diferite institutii de stat si care, din cauza unei interpretari eronate a reglementarilor legale, incepand cu anul 2011, nu si-au primit toti banii care li se cuvin pentru munca prestata in cadrul proiectelor POS DRU. Aceasta repunere in drepturi a cadrelor didactice reprezinta respectarea unei promisiuni, dar si o masura cu impact important pentru sustinerea acestei categorii socio-profesionale si pentru dezvoltarea societatii romanesti”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

In cazul contractelor de finantare intrate in vigoare inainte de data de 1 ianuarie 2011, cand a intrat in vigoare Legea 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, au fost aplicate limitari in privinta sumelor platite profesorilor si expertilor, respectiv in privinta numarului de profesori si experti care puteau fi cooptati in cadrul acestor proiecte.

Incepand cu anul 2011, nivelul onorariilor achitate celor mai multi experti implicati in proiectele POSDRU a fost limitat in functie de salariul de baza din contractul individual de munca incheiat de acestia cu beneficiarii sau partenerii POSDRU.

In cel mult 15 zile lucratoare, Autoritatea de Management POSDRU si Ministerul Fondurilor Europene vor emite o Instructiune care va reglementa modul in care vor fi platite sumele restante catre profesori si experti.

Beneficiarii POSDRU vor putea solicita prelungirea perioadei de implementare a proiectelor cu maximum 8 luni

Perioada de implementare a proiectelor finantate in cadrul POSDRU ar putea fi prelungita cu cel mult opt luni, potrivit unui proiect de Ordin publicat de Autoritatea de Management POSDRU pentru consultare publica.

Implementarea proiectelor urmeaza sa fie extinsa la cererea beneficiarilor, prin incheierea unui act aditional cu Autoritatea de Management POS DRU. Conform proiectului de Ordin comun al ministrului Fondurilor Europene si al ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, perioada de implementare urmeaza sa fie extinsa cu patru luni in cazul proiectelor de tip grant, cele cu valori mai mici de 0,5 milioane de euro, respectiv cu pana la opt luni in cazul proiectelor de tip strategic, adica cele cu valori intre 0,5 milioane de euro si 5 milioane de euro.

Totodata, bugetele proiectelor vor putea fi modificate prin realocarea a maximum 20% din total intre liniile bugetare, cu posibilitatea de extindere a planului de activitati, in limita bugetul alocat initial.

Perioada de implementare poate fi extinsa doar daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  • a fost depusa cel putin o cerere de rambursare,
  • situatiile care au condus la necesitatea modificarii contractului de finantare nu sunt din culpa beneficiarilor,
  • indicatorii de rezultat au fost indepliniti in proportie de minimum 30%,
  • beneficiarul dovedeste ca respectat conditiile initiale prevazute in ghidul solicitantului aplicabil.

Autoritatea de Management POSDRU le poate interzice beneficiarilor care nu indeplinesc indicatorii stabiliti in contractele de finantare nici la finalul perioadei extinse de implementare sa depuna noi cereri de finantare timp de doi ani.

Totodata, proiectul de Ordin va permite prelungirea cu trei luni a perioadei in care mai pot fi depuse cereri de rambursare, atat in cazul proiectelor de tip grant cat si pentru cele de tip strategic.

Suplimentar, beneficiarii care au depus ultima cerere de rambursare pentru a respecta termenul impus de contractul de finantare, dar nu au inclus toate cheltuielile eligibile, vor putea sa mai depuna inca doua cereri de rambursare a sumelor eligibile.

Ordin comun privind modificarea contractelor de finantare

Autoritatea de Management POSDRU a mai publicat spre consultare Ordinul comun privind modificarea contractelor de finantare aferente proiectelor de tip strategic si de tip grant pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Document anexat:

Proiectul Ordinului comun privind modificarea contractelor de finantare (PDF)

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.