Nu manager de succes, ci echipa reusita!

Citind articolul „Managementul crizei sau Criza mangementului” lui Ovidiu Farau, m-am gandit cit de mult inseamna un manager bun acum, in perioada de criza. Nu neg rolul individului dotat, scolit si incercat. Am citit mult despre cum si ce trebuie sa faca si ce abilitati trebuie sa aiba MP sau Liderul. La carte suna bine toate, lucruri gandite, clasificate corect, asezate in grafici, diagrame sau scheme, ramai uimit daca cineva spune ca lucreaza ca la carte. In realitate multe lucruri stau putin astfel, si cei care au intentii bune sa aplice aceste metode nu au timp suficient sa le faca pe toate. Pe de alta parte mai sunt si altii care nu prea  iau in serios rolul managerului, si asta  din diferite motive dar hai sa spunem ca nu le convin metodele iar tu ca subaltern esti „legat’’.

Bun, am impresia ca , un impediment major pentru noi balcanicii suntem noi insine. Educatia noastra, mentalitatea, orgoliu, invidia, lacomia etc., pot sa enumar mai multe „calitati” ale noastre, pe care le reflectam mai mult sau mai putin in viata noastra de zi cu zi.

Regula numarul unu a unui manager de proiect este formarea unei echipe, intregirea, comunicarea, incurajarea creatiei si initiativei etc. Gandirea mediocra  spune – „cum sa-i ajuti si sa-i promovezi pe altii, care pot sa iti ia locul, care pot sa devina concurentii tai etc.etc.”, mai ales daca observ ca, unii membrii ai echipei sunt mai buni si mai cu nivel. Un angajat care-si  contrazice managerul risca sa-si piarda slujba, uneori asta se intapla si cand acel manager este si proprietarul firmei se poate intampla ca  eliminand un angajat bun – sa piarda afacerea.

Ce vreau sa spun este ca – orice business, orice proiect, este produs al muncii colective. Un singur om este important, dar armata castiga batalia. Intr-o firma de consultanta echipa este mica dar in productie este foarte mare, sunt mai multe echipe care trebuie sincronizate intr-una, este o orchestra mare. Pe paliere diferite, si cu steakholderii faci o echipa.

Momentul de criza trebuie sa ne puna pe ganduri, sa reflectam si sa renuntam la niste obiceiuri care ne impiedica, sa devenim mai inteligenti ( cit se poate ) si sa  gandim pozitiv, cu optimism, se poate orice daca vrei cu adevarat. Primul lucru la care ar  trebui sa ne gandim dupa ce am luat o directie, o decizie, un proiect de viitor, este –  cu ce echipa vom realiza ce ne propunem si ce trebuie sa facem noi insine pentru formarea si intarirea acestei echipe. Succesul nu vine de la sine, iar daca ai o idee buna, trebuie si s-o pui in practica!

Perparim Demi

Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top