O companie romaneasca foloseste fonduri UE pentru a fabrica textile care te apara de infectiile spitalicesti

Davo.jpg

DavoCompania DAVO din Bucuresti a utilizat fondurile Uniunii Europene pentru a dezvolta o linie pilot de produse textile medicale pe suprafata carora sunt depuse, prin procese sonochimice, substante antibacteriene.

Davo a obtinut o finantare de 500.000 de euro ca participant la proiectul ce isi propune sa reduca numarul infectiilor dobandite in spital. Proiectul s-a finalizat cu un proiect pentru constructia unui prototip al unei masini industriale menite sa produca textile antibacteriene cu efecte dovedite in prevenirea infectiilor intraspitalicesti.

IMM-ul romanesc DAVO utilizeaza inteligent fondurile UE pentru cercetare: compania contribuie la dezvoltarea unei linii de textile antibacteriene pentru prevenirea infectiilor intraspitalicesti

„Am fost foarte fericiti pentru oportunitatea de a fi parte din acest proiect ce are un impact pozitiv asupra sanatatii oamenilor menit sa reduca semnificativ costurile spitalizarii”, a declarat Daniela Anton, Director General DAVO si expert in industria textila.

Infectiile dobandite in spital sunt o problema de sanatate majora in Europa, precum si una financiara semnificativa. Acestea extind durata de spitalizare a unui pacient cu o medie de aproximativ opt zile, crescand astfel cu 10 milioane numarul anual de pacienti din spitalele din Europa. Statisticile legate de siguranta pacientilor in Uniunea Europeana dezvaluie tendinte alarmante: 1 din 10 pacienti sunt afectati de infectii dobandite in spital, in timp ce decesele cauzate de infectii intraspitalicesti ating 3 milioane anual.

Drept raspuns, un consortiu format din cercetatori a pus bazele unui proces inovator de creare a unor materiale textile antibacteriene pentru a fi utilizate in spitale. Proiectul a constat in testarea a doua linii pilot de materiale textile antibacteriene si antifungice pentru uz medical, pe baza unui proces care foloseste sonochimia (SONO): una in Romania si alta in Italia. Eforturile cercetatorilor implica un proces de laborator, dovedit si patentat recent, de depunere a unui strat de nanoparticule de oxid de cupru si oxid de zinc pe materialele textile.

Sprijin UE pentru IMM-uri din domeniul cercetarii

DAVO, companie din categoria Intreprinderilor Mici si Mijlocii, este una dintre cele peste 220 de companii care, incepand cu anul 2007, au beneficiat de investitii UE pentru proiecte din domeniul cercetarii. Acestea au reprezentat 22,9% din totalul participarilor din Romania. Proiectele au fost sprijinite cu peste 32,46 milioane de euro, reprezentand 25,67% din totalul bugetului alocat Romanei. Pana la finalul anului 2013, la nivelul intregii Uniuni Europene, va fi raportat un numar de peste 15.000 de IMM-uri sustinute direct, prin fonduri de peste 5 miliarde de euro.

La inceputul acestui program de cercetare, obiectivul Uniunii Europene a fost sa aloce 15% din fondurile disponibile IMM-urilor, pentru proiecte de cercetare dedicate cooperarii transfrontaliere. La cea mai recenta evaluare din luna octombrie, rata a fost de 17,5%, cu rate de performanta pentru fiecare tara variind de la 12% in Finlanda, pana la 36% in Ungaria si Slovacia.

Urmatorul program al Uniunii Europene dedicat cercetarii, Orizont 2020, care va incepe in ianuarie 2014, va avea o tinta si mai mare – 20% din bugetul disponibil pentru cercetare care sa raspunda provocarilor societatii si tehnologiilor de varf – insemnand ca aproximativ 9 miliarde de euro, care vor fi investiti in urmatorii sapte ani, vor fi pusi la dispozitia companiilor mici. Din aceasta suma, 3 miliarde de euro vor fi oferiti printr-un „instrument IMM” dedicat finantarii de studii de fezabilitate si proiectelor care sa faciliteze raspandirea ideilor in piata. O parte din bugetul de cercetare va fi folosit pentru a sprijini IMM-urile sa obtina imprumuturi de la finantatori publici sau privati.

Michael Jennings, purtatorul de cuvant al Comisarului responsabil pentru cercetare Máire Geoghegan-Quinn a declarat: „Cele 9 miliarde trebuie vazute ca un minim. IMM-urile sunt scheletul economiei europene responsabile de doua treimi din numarul total al angajatilor. Dorim ca un numar cat mai mare posibil de IMM-uri sa beneficieze de finantarea dedicata cercetarii si inovatiei din partea Uniunii Europene pentru a crea noi produse, servicii si locuri de munca. Detalii complete despre procesul de aplicare vor fi facute publice in decembrie cand vom face primele anunturi referitoare la acest program”.

„Participarea cu succes intr-un proiect de cercetare in care a investit Uniunea Europeana a venit ca o dorinta naturala de a investiga noi sectoare ale pietei si de a ne diversifica activitatile. Suntem convinsi ca vom mai participa la astfel de proiecte si pe viitor si incurajam, de asemenea, si alte companii sa o faca”, a adaugat Daniela Anton.

Sursa: Comisia Europeana Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top