Calitatea apei, o provocare fara frontiere

 

Poluarea nu are granite pe Lacul Constance, unde calitatea apei a avut de suferit de la metodele de agricultura intensiva. Pentru autoritatile regionale de acolo, cooperarea transfrontaliera este esentiala, in special, din moment ce interesele economice comune ale regiunilor din jurul lacului sunt conectate direct cu situatia mediului.

Proiectul germano-elvetian, lansat in 1994 de catre Universitatea din Hohenheim din Ravensburg, Germania in colaborare cu Eidgenossische Technische Hochschule al Zurich din Elvetia, cu sprijinul INTERREG, a facut posibil sa se ia masuri pe termen lung.

Scopul proiectului a fost de a studia si de a promova metode prietenoase cu mediul, de a cultiva fructe si legume, in timp ce sunt dezvoltate noi metode de marketing pentru a face zona Lacului Constance mai competitiva la nivel european.

Pentru a asigura viabilitatea economica a acestor culturi, fara a avea efecte nocive asupra mediului, promotorii proiectului au ales singura solutie posibila: productia sa fie mai putin intensa, prin utilizarea a mai mult pamant si pulverizandu-l cu mai putine pesticide si erbicide. Activitatea a inclus, asadar, crearea unei zone de transfer a agriculturii extensive.

Solutiile de armonizare a metodelor agricole folosite atat de partea elvetiana cat si de cea germana, au trebuit sa fie studiate, si cercetarile au trebuit sa fie efectuate pe probleme specifice, cum ar fi tratamentul organic al castravetilor de sera.

Structurile de cultivare si comertializare de pe ambele parti ale frontierei au fost de asemenea analizate cu scopul de a anticipa trendurile generale din agricultura europeana (reforme a Politicii Comune a Agriculturii, globalizarea comertului si a intelegerilor din Organizatia Comertului Mondial) si in contextul unor relatii mai stranse intre Elvetia si Uniunea Europeana.

Diferitele studii au condus la o serie de recomandari pentru continuarea cooperarii transfrontaliere. Aceasta include infiintarea unei noi retele de cooperare care include Bavaria si regiunea austriaca Vorarlberg, schimbul de informatii si cunostinte din agricultura si stiinta, crearea unui sistem pentru a detecta bolile daunatoare si insectele si eliminarea obstacolelor administrative si juridice, pentru a coopera.

Cost total: 759 219 euro
Contributia UE: 288 198 euro

Contact
University of Hohenheim
Institut fur Obstbau
Schuhmakerhof 6
D – 88213 , Ravensburg-Bavendorf
Deutschland
Tel.: +49 751 7903 311
Fax: +49 751 7903 322
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top