O primarie din judetul Iasi trebuie sa plateasca 1,2 milioane euro APDRP – contravaloarea unui proiect SAPARD

sat.jpg

satInca o comuna din judetul Iasi s-ar putea alege cu toti banii blocati in conturi. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) din cadrul Ministerului Agriculturii a cerut comunei Gropnita plata a 1,2 milioane euro, reprezentand contravaloarea unui proiect SAPARD derulat in urma cu opt ani. Procesul a ajuns in fata sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), urmatorul termen fiind programat pentru maine.

Pentru noi, situatia este efectiv absurda. Sistemul de alimentare cu apa este functional, avem 600 de bransamente individuale la oamenii din comuna, avem operator specializat, adica ApaVital, care se ocupa de tot sistemul. Cu toate acestea, ni se cer toti banii inapoi, de parca nu s-ar fi facut absolut nimic„, a spus primarul Ionel Oneaga.

Proiectul de alimentare cu apa in Gropnita a fost demarat in 2005, pe cand primar era Vasile Gradinaru. Dupa finalizarea lucrarilor, in urma unui control efectuat in 2009 s-a constatat ca apa nu era potabila, instalatia de clorinare nu functiona, imprejmuirile caminelor de vizitare erau distruse, iar autorizatiile de mediu, sanitare si de gospodarire a apelor erau inexistente. Comuna a primit termen de un an pentru remedierea problemelor, ceea ce insa nu s-a intamplat.

La Gropnita chiar a fost o problema deosebita. Fostul primar, Ovidiu Lana, nu a remediat problemele, spunand ca nu i se datoreaza lui, ci vechii conduceri a primariei, si chestiunea a ramas in aer. Din pacate, noi nu avem cum sa ii mai ajutam acum. Daca reusesc, vor demonstra in instanta ca totul este acum in regula, daca intr-adevar asa e”, a spus directorul adjunct al APDRP, Ficu Anghel.

In urma controlului din 2009 si a faptului ca neregulile nu fusesera remediate, primaria Gropnita a fost somata sa returneze cele 1,2 milioane euro primite ca finantare europeana. Fara a lua in calcul penalitatile de intarziere, suma reprezinta veniturile proprii ale comunei pe o perioada de 25 de ani. Conform oficialilor ApaVital, sistemul de alimentare cu apa si canalizare din Gropnita este la ora actuala functional, fiind gestionat acum direct de operatorul judetean de apa-canal.

Initial, Gropnita a fost la noi. Pe urma, au plecat, zicand ca-si fac serviciul propriu de gospodarire. Pentru o comuna, este absolut imposibil, pentru ca sunt necesare numeroase autorizari, personal specializat si tot asa. Pana la urma, in 2012 s-au intors la ApaVital si acum operam din nou in zona. Lucrurile au intrat pe un fagas normal„, a precizat purtatorul de cuvant al ApaVital, Razvan Manolache.

Daca sentinta ICCJ va fi defavorabila, Gropnita va fi cea de-a treia comuna din judet ramasa fara bani in urma problemelor din derularea unui proiect SAPARD. Comunelor Popricani si Vladeni le-au fost blocate conturile intrucat lucrarile de refacere a drumurilor locale pentru care primisera bani au fost realizate prost. „Chiar am incercat sa punem lucrurile la punct. Am facut si expertize care arata ca apa este potabila acum. Partea cea mai proasta e ca, daca va trebui sa dam banii inapoi, si nu avem de unde, ne trezim cu toate proiectele in derulare blocate si nu mai putem face nimic decat sa platim salariile„, a incheiat Oneaga.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top