Obiectiv 2016 la Ministerul Fondurilor Europene: Crearea unui sistem de management al programelor operationale finantate din fonduri europene

fonduri-europene.jpg

Fonduri_proiecteCrearea unui sistem de management al programelor operationale finantate din fonduri europene pentru beneficiari este viziunea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) pentru perioada urmatoare, a declarat, ministrul de resort, Aura Raducu.

“Ne-am gandit la o viziune de utilizare a programelor si fondurilor europene, respectiv crearea unui sistem de management al programelor operationale finantate din fonduri europene clar, transparent si accesibil beneficiarilor in asa fel incat sa obtinem un impact real asupra dezvoltarii Romaniei. Imi doresc ca acest sistem sa tina cont de lectiile invatate si greutatile pe care le-am avut pana acum astfel incat noul sistem sa fie mai flexibil, mai aproape de beneficiar“, a spus Raducu.

Printre obiectivele sale se numara indeplinirea conditionalitatilor ex-ante pentru atragerea fondurilor in perioada 2014-2020, transparenta totala a implementarii programelor si proiectelor europene, sprijinirea beneficiarilor de proiecte finantate prin fonduri europene si inchiderea programelor operationale 2007-2013.

Activitatea desfasurata pana in prezent

Potrivit datelor publicate pe site-ul MFE, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana era de 11,3 miliarde euro, in data de 7 decembrie, insemnand o absorbtie a fondurilor europene de 60%, in timp ce rambursarile totalizau 10,9 miliarde euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013.

Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 596,5 milioane euro, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice — 250,1 milioane euro, Programul Operational Sectorial Transport — 151,4 milioane euro si Programul Operational Sectorial Mediu — 63,2 milioane euro.

Procentul cel mai mare al absorbtiei era, la 7 decembrie, la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative — 88%, ceea ce inseamna declaratii de cheltuieli in valoare de peste 183,7 milioane euro. Pozitia a doua este ocupata de Programul Operational Asistenta Tehnica — 73% (123,8 milioane euro), iar urmatoarele locuri de Programul Operational Regional — 64% (2,5 miliarde euro), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice — 64% (1,63 miliarde euro), Programul Operational Sectorial Transport — 61% (2,62 miliarde euro), Programul Operational Sectorial Mediu — 58% (2,5 miliarde euro) si Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 49% (1,71 miliarde euro).

Termenul final de eligibilitate a cheltuielilor efectuate de beneficiari este 31 decembrie 2015, iar transmiterea la Comisia Europeana si la Autoritatea de audit a ultimei aplicatii de plata intermediara trebuie facuta pana la 30 iunie 2016.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, declara in 10 decembrie ca absorbtia ar putea ajunge la 70% pe cadrul financiar 2007-2013.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.