Obiectivele si masurile strategice de dezvoltare rurala

cooperare-incredere.jpg

codrinpaveliucObiectivele si masurile strategice de dezvoltare rurala rezulta din politicile economice de dezvoltare a UE.In cele ce urmeaza prezentam obiectivele si masurile strategice de dezvoltare rurala:

I. Cresterea veniturilor si imbunatatirea conditiilor de productie, de munca si de trai, (este obiectivul -O1) prin stimularea si promovarea investitiilor in spatiul rural (este masura -M1).

Sansa pentru o dezvoltare rurala durabila o reprezinta stimularea si sprijinirea investitiilor in agricultura, care sa conduca la: valorificarea rationala a resurselor naturale; sporirea veniturilor agricultorilor si a imbunatatirii conditiilor de viata; cresterea viabilitatii exploatatiilor agricole; diversificarea productiei agricole si a serviciilor rurale; cresterea calitatii produselor pentru ca acestea sa devina competitive, atat pe pietele locale, cat si pe cele internationale; diminuarea costurilor de productie; cresterea calitatii vietii; conservarea mediului inconjurator etc. 

II. Atragerea si mentinerea tinerilor in mediul rural, pentru reducerea varstei medii a populatiei rurale, pentru asigurarea optima a resurselor umane din spatiul rural, pe structuri de varsta si categorii sociale (O2) prin asistenta financiara directa sau indirecta a intreprinzatorilor agricoli, care au varsta mai mica de 40 ani (M2).Masurile trebuie sa porneasca de la asigurarea spatiului vital si facilitati care sa asigure tinerilor premisele necesare pentru demararea unor investitti productive.

III. Dezvoltarea procesarii si comercializarii produselor agricole (O3) prin stimularea investitiilor in domeniu (M3).Facilitatile financiare si fiscale create procesatorilor de produse agricole vor fi benefice pentru stat prin efectele de multiplicare in plan economic si social asupra tuturor membrilor comunitatii.

IV. Dezvoltarea cunostintelor de specialitate si a aptitudinilor persoanelor care lucreaza in agricultura si silvicultura si recalificarea acestora (O4) prin sprijinirea pregatirii profesionale continuie (M4). Subiectii sunt pregatiti ca sa se orienteze spre productia de calitate, sa foloseasca tehnici ecologice de productie, sa produca in conditii de eficienta economica etc. 

V. Sprijinirea dezvoltarii zonelor defavorizate de factori naturali si economici (O5) prin asigurarea de „compensatii de handicap” (M5). Stimulentele pot fi sub forma de plati compensatorii acordate pe unitatea de produs sau pe unitatea de suprafata gestionata in conditii defavorabile sau prin scutiri de taxe si impozite pentru cei ce investesc in zone defavorizate.

VI. Cresterea gradului de complexitate a economiei rurale (O6) prin dezvoltarea si diversificarea serviciilor rurale pentru agricultura si industria alimentara la nivelul comunitatii, pentru nevoile de consum ale populatiei rurale si prin sprijinirea IMM-urilor (M6). Prin asigurarea unei game largi de servicii rurale, fermierii se vor axa pe latura productiva si vor solicita servicii de specialitate necesare desfasurarii activitatii lor.

VII. Cresterea rolului economic, ecologic si social al padurilor (O7) prin dezvoltarea programelor privind infiintarea perdelelor de protectie, ocrotirea resurselor silviculturii si ameliorarea acestora si, dezvoltarea fondului forestier (M7). Extinderea suprafetelor acoperite de paduri, prin utilizarea terenurilor neproductive, contribuie, atat la ridicarea gradului de ecologizare a zonei, cat si la cresterea veniturilor locale.

VIII. Asigurarea de venituri alternative (O8) prin stimularea activitatilor turistice si mestesugaresti (M8).

IX. Protectia mediului (O9) prin stimularea activitatilor care nu genereaza efecte ecologice negative (M9).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top