Rezultate vs. Profit

Omuleti.jpg

codrinpaveliucIn urma cu 3 zile, s-au lansat oficial de catre ANCS 2 noi competitii de proiecte pentru cercetare, dezvoltare si inovare finantate prin POSCCE ce pot fi accesate prin intermediul Operatiunea O.2.1.1 „Proiecte de CD in parteneriat intre universitati/institute de cercetare si intreprinderi” (pentru domeniile: energie, mediu, sanatate, agricultura, siguranta si securitate alimentara,materiale, produse si procese inovative) si Operatiunea O.2.1.2 „Proiecte CD de inalt nivel stiintific la care vor participa specialisti din strainatate (pentru domeniile: energie, mediu, sanatate, agricultura, siguranta si sanatate alimentara, materiale, produse si procese inovative, biotehnologii, tehnologia informatiei si comunicatiei, spatiu si comunicare).

Acestea permit realizarea de proiecte de cercetare de catre intreprinderi in colaborare cu organizatii de cercetare (universitati, institute) pentru obtinerea de rezultate cu aplicabilitate in economie.Apare insa intrebarea : oare rezultatele nu vor avea de suferit in acea perpetua cautare a profitului ?

Prin aceasta linie de finantare, se pot achizitiona echipamente, instalatii, se pot inchiria terenuri, se poate plati regia cladirilor ce sunt folosite in scopul cercetarii, se pot plati cheltuielile salariale atat ale cercetatorilor, cat si ale personalului administrativ. Totodata, in Ghidul Solicitantului apare mentiunea ca intreprinderea « va suporta riscul unui eventual esec al obtinerii rezultatului preconizat ».

Prin aceasta, responsabilitatea ca proiectul de cercetare sa fie implementat conform obligatiilor asumate este oarecum ridicata de pe umerii beneficiarilor ( bineinteles exista si riscul ca un proiect de cercetare sa fie viciat de anumiti factori care nu pot fi controlati -iar acest lucru nu depinde nici de intreprinzator, nici de cercetator).

Luand in considerare toti acesti factori (scaderea responsabilitatii, scaderea cheltuielilor firmei cu ajutorul banilor primiti din finantarea unui proiect de finantare in cadrul intreprinderii,posibilitatea ca, ulterior, sa poata folosi rezultatele cercetarii pentru imbunatatirea activitatii companiei), care din urmatoarele situatii credeti ca se va intampla (avand in vedere si faptul ca pot exista doua tipuri de „colaborari” intre intreprinderi si organizatii de cercetare – incluse in Ghidul Solicitantului)?

1. organizatia de cercetare va veni cu proiectul de cercetare pregatit pe care il va oferi unei intreprinderi interesate de preluare rezultatelor contra unei sume menite sa asigure remunerare efortului depus si cu asigurarea cofinantarii;

2. intreprinderea interesata are nevoie de anumite rezultate de cercetare si gaseste o organizatie de cercetare careia ii impune termenele si conditiile de realizare a cercetarii.

Din acestea, decurg alte doua categorii nementionate in Ghidul Solicitantului:

1. intreprinderea va accesa un proiect de cercetare impreuna cu o organizatie de cercetare in scopul obtinerii unor rezultate aplicabile ulterior in cadrul sau si pe scara larga (de altfel si scopul programului de finantare prin aceste operatiuni);

2. intreprinderea va accesa un proiect de cercetare, „cumparand” proiectul de cercetare sau contactand organizatia de cercetare, in scopul reducerii cheltuielilor proprii pentru o perioada de timp (perioada efectuarii cercetarilor).

V-as ruga sa imi spuneti parerea dumneavoastra luand in considerare ce se intampla in prezent atat legat de situatiile ce se gasesc in Ghidul Solicitantului, cat si cele care nu se regasesc.Dumneavoastra pentru ce ati opta daca ati fi pus in aceasta situatie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top