Oficial BNR: Creditele mici, luate de la firme nebancare, impiedica romanii sa isi plateasca ratele la banci

9v8a2732.jpg

Piata Institutiilor Financiare Nebancare, in sine, nu genereaza riscuri sistemice pentru mediul financiar din Romania, insa, indirect, creditele acordate de IFN influenteaza portofoliile bancilor, motiv pentru care o mai stricta reglementare a IFN este necesara, apreciaza Angela Dimonu, sef serviciu in cadrul Directiei Reglementare si Autorizare din Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Intrebata de Profit.ro cum pot institutiile financiare nebancare sa afecteze stabilitatea financiara, in contextul in care ele nu atrag depozite, oficialul BNR a explicat ca exista mai multe canale prin care, indirect, imprumuturile acordate de IFN, chiar daca de valori mici, pot transmite socuri catre piata bancara.

Discutia a avut loc in contextul in care Banca Nationala a aprobat recent o norma care va conduce la o reglementare mult mai stricta a IFN , dar si la limitarea dobanzilor pe care acestea le practica.

In analiza BNR, inclusiv faptul ca persoanele care apeleaza la creditele nonbancare au un nivel de educatie financiara, sub cel al romanilor care aleg un credit de la banca, este un argument pentru mai stricta supraveghere a IFN. Dimonu a indicat ca educatia financiara precara este una dintre marile probleme ale Romaniei, care, din acest punct de vedere, ocupa ultimul loc din Europa si unul dintre ultimele locuri din lume.

“Este adevarat ca, spre deosebire de banci, IFN nu atrag depozite, dar multe dintre ele sunt parte din grupuri bancare si sunt finantate de banci. Acesta este un prim canal de contagiune. in al doilea rand, exista multi debitori care sunt imprumutati si la banci, si la institutii financiare nebancare. in conditiile in care IFN au produse mult mai flexibile si proceduri de creditare mult mai simple si mai rapide, ele se adreseaza mai ales acelor persoane care nu reusesc sa se califice pentru un credit bancar din cauza gradului mare de indatorare. in acest fel, creste riscul ca aceste persoane sa nu mai poata returna imprumuturile luate de la banci. In final au de suferit tot cetatenii, iar stabilitatea financiara a populatiei intra in sfera de interes a BNR”, a raspuns Angela Dimonu intrebarilor Profit.ro. Imprumuturile acordate de IFN, desi presupun plata unor dobanzi mult mai mari decat cele practicate de banci, sunt, de cele mai multe ori, de valori foarte mici.

Mai multe detalii aici

2 thoughts on “Oficial BNR: Creditele mici, luate de la firme nebancare, impiedica romanii sa isi plateasca ratele la banci”

  1. Pasionat de credite spune:

    Buna ziua. As adauga ceva, vazand comparatiile dintre banci si IFN-uri. Concret, destule dintre cele mai importante banci au in “proprietate” cel putin un IFN, si nu ma refer la cele destinate leasing-ului. De multe ori, plimbandu-te printre ofertele bancare, te trezesti fara sa iti dai seama ca ai ajuns de fapt la un IFN.

  2. C B C spune:

    Exact, educația persoanelor ce aplica la un credit rapid oferit de instituțiile nebancare este foarte critica, de toată jena. Asta este un motiv pentru care foarte multe instituții nonbancare din Polonia și Marea Britanie au ajuns să acorde aceste finanțări in Romania. Este incredibil să vezi cum băncile, lăsa să le scape bani printre degete, mai exact “daruindule” din piata lor acestor ifn-uri. Părerea mea este că ifn-urile o sa acapareze până în 2020 40% din piata, iar când băncile se vor trezi, din păcate este prea târziu. Chiestea este că instituțiile nebancare acum au început să acorde și credite ipotecare, dați tu seama ce se întâmplă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.