Peste 6.000 de solicitari de inscriere au fost depuse pana in prezent la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru obtinerea sprijinului financiar pentru tomate cultivate in spatii protejate, a declarat vineri, la Alba Iulia, Ionut George Diaconeasa, consilier secretar de stat.
‘Pana ieri (joi — n.r.) erau mai mult de 6.000 de cereri la nivel national pentru acest program deschis in ianuarie’, a afirmat Ionut George Diaconeasa, care a adaugat ca ii indeamna pe toti potentialii beneficiari care inca nu au aplicat sa faca acest lucru, cu atat mai mult cu cat este un program care le ofera un confort financiar.
Prezent la Alba Iulia la o intalnire cu conducerea Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania, consilierul secretar de stat a declarat presei ca un proiect prioritar al MADR este HG 39 din 2017 privind ajutorul de minimis pentru cultivarea produsului tomate in spatii protejate, respectiv in sere si solarii.
‘Legumicultorii care vor cultiva tomate vor primi pentru o suprafata de minimum 1.000 de metri patrati 3.000 de euro, cu conditia sa faca o productie de 2.000 de kilograme pe aceasta suprafata in doua cicluri de productie. Conditiile de aplicare la aceasta masura sunt foarte simple, permisive’, a spus Ionut George Diaconeasa.
Producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti incepand din acest an, printr-un program guvernamental, sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona. Estimarile expertilor din MADR indica un numar de 8.023 potentiali beneficiari la nivelul intregii tari.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedita cu documente justificative.
Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor in Romania se ridica la 31 de kilograme, fata de 34,5 kg in UE, iar productia reprezinta 20,27% din productia totala de legume produsa in Romania. La nivelul anului 2015, productia de rosii a fost de 101.881 tone in sere si solarii.
Resursele financiare pentru aplicarea schemei de ajutor de minimis sunt in valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea in lei a 40 de milioane de euro, si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate pentru MADR pe anul 2017.
Sursa: agerpres.ro