Oficial: Start-up Nation, modificat de Parlament

Start-up-Nation-Romania-01.png

Start-up Nation, programul prin care statul ar urma sa acorde ajutoare nerambursabile de pana la 200.000 de lei (circa 44.000 euro) firmelor mici si mijlocii (IMM) foarte noi, a fost modificat, printr-o lege adoptata marti de Parlament. Amendamentul USR, care prevede excluderea de la finantare a unor antreprenori care mai au afaceri in domeniul pentru care vor sa aplice din nou, a fost si el inclus in forma finala a legii.

Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor cu 237 de voturi “pentru”, 4 “impotriva” si 4 abtineri. Pentru a intra in vigoare, legea care modifica Programul Start-up Nation inaine ca acesta sa fi inceput, are nevoie sa fie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial.

Ulterior, ministrul pentru Mediul de Afaceri trebuie sa emita un ordin pentru aprobarea normelor de aplicare. Guvernul ar vrea sa deschida sesiunea de inscrieri in program in a doua jumatate a lunii mai 2017.

Legea modifica pracic Ordonanta de urgenta 10/2017, prin care se instituia programul Start-up Nation. Desi ordonanta a intrat in vigoare inca din 30 ianuarie 2017, in urma consultarilor publice care au urmat, Guvernul a cerut in Parlament modificarea propriului program inainte sa il porneasca propriu-zis.

Ramane pe mai departe ca firmele admise in program sa fie cele care au fost infiinate dupa data de 30 ianuarie 2017, facandu-se acum aceasta precizare exacta a datei. Insa, conform unui amendament introdus de 7 paramentari USR, vor fi exclusi de la finanare antreprenorii care, in afara de firma cu care aplica in program, au mai avut sau au fost actionari intr-o firma in acelasi domeniu, in anul precedent sau in anul in care aplica, pana la deschiderea inscrierilor.

“Intreprinderile beneficiare sunt intreprinderile infiintate dupa data prevazuta la alin. (1) de catre persoane fizice care nu au sau nu au avut calitatea de actionar sau asociat intr-o alta intreprindere mica sau mijlocie care desfasoara sau a desfasurat aceeasi activitate autorizata pentru care aplica in cadrul programului in anul anterior inscrierii sau in anul inscrierii pana la deschiderea sesiunii de inscriere” – se arata in amendamentul depus de 7 deputati si senatori de la Uniunea Salvati Romania (USR).

Acest amendament a fost pastrat in forma finala a legii, in acest fel, in dupa ce si Ministerul pentru Mediul de Afaceri l-a agreat. Initial, deputatii USR ar fi dorit ca in program sa ramana doar debutantii in afaceri, insa pana la urma a fost agreata aceasta forma mai “soft” de excludere partiala a antreprenorilor cu experienta.

Legea include si grila de punctaj, care va favoriza domeniile productiei generale si al programarii IT (cod CAEN 6201), dar si pe cele care angajeaza tineri absolventi sau someri, care fac inovatie sau care creeaza mai multe locuri de munca.

Sursa: startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.