Olt: Muzeul Romanatiului din Caracal va fi reabilitat cu circa sase milioane lei printr-un proiect european

15033.jpg

Muzeul Romanatiului din Caracal, fosta casa a lui Iancu Dobruneanu (nepot al lui Iancu Jianu), va fi reabilitat printr-un proiect european in valoare de aproape sase milioane lei, a anuntat joi viceprimarul municipiului, Octavian Stanescu.

El a precizat ca proiectul, care vizeaza restaurarea, consolidarea, echiparea si dotarea muzeului Romanatiului, va beneficia de finantare nerambursabila europeana de 4,9 milioane lei, de finantare nerambursabila de aproximativ 800.000 lei de la bugetul national, iar din bugetul local al municipiului Caracal va fi asigurata cofinantarea – aproximativ 118.000 lei.

Contractul de finantare a proiectului a fost semnat luna aceasta si, in prezent, Primaria Caracal pregateste documentatia in vederea licitatiilor pentru lucrari.

Patrimoniul muzeului va fi mutat in alta cladire, apartinand Primariei Caracal, situata pe strada Carpati, unde o parte dintre piese vor fi expuse.

“Muzeul Romanatiului se inchide, acum sunt in derulare actiunile de mutare intr-un alt spatiu, ceva mai mic, pe strada Carpati, nr. 2. Se vor amenaja si acolo spatii expozitionale dar mai reduse, cu mai putine piese expuse”, a spus Octavian Stanescu.

Muzeul Romanatiului din Caracal a fost infiintat in 1949 si in primul an a functionat intr-o cladire cu doua sali de expozitie, una pentru sectia de istorie si alta pentru arta plastica. Potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei, in 1950 muzeul a fost mutat intr-o cladire monument istoric de arhitectura, datand din a doua parte a secolului al XVIII-lea, care a apartinut neamului Jienilor si al carei ultim proprietar a fost Niculin Jianu.

Sediul de astazi al muzeului este pe strada Iancu Jianu, intr-o cladire ce a apartinut lui Iancu Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu.

Primaria Caracal va reabilita, din fonduri proprii, incepand din acest an Casa Memoriala Iancu Jianu, obiectiv situat in imediata apropiere a muzeului, care este inchisa de aproape 10 ani pentru lucrari de consolidare si restaurare.

Totodata, in 2018 vor incepe si lucrarile de reabilitare – prin proiect cu fonduri europene – a bibliotecii din Caracal, de asemenea monument istoric.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.