ONG-urile fac apel la Ministerul Fondurilor Europene sa salveze programul destinat economiei sociale

POSDRU_sigla.jpg

posdruONG-urile cu activitate relevanta in domeniul social au transmis Ministerului Fondurilor Europene o scrisoare deschisa prin care isi exprima ingrijorarea fata de impasul in care a ajuns componenta “Dezvoltarea economiei sociale”, din cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Citand concluziile unui raport prezentat de Institutul de Economie Sociala, ONG-urile subliniaza ca Domeniul Major de Interventie 6.1 Dezvoltarea economiei sociale se afla in prezent intr-o “intarziere care risca compromiterea sa definitiva”.

Practic, din 429 milioane de euro disponibile in program, au fost lansate spre finantare si contractate pana in prezent, doar 150 milioane euro.

Iata principalele concluzii si propuneri din scrisoarea deschisa:

“Lansarea apelurilor in cadrul acestui DMI a fost pregatita inca din august 2013 cand a fost lansat primul Ghid in consultare publica. Ghidurile au fost discutate in cadrul Conferintei Nationale a Economiei Sociale din august 2013 la care au participat numeroase organizatii cu experienta in acest domeniu si, ulterior, organizatiile semnatare au transmis comentarii asupra acestor documente, avand de asemenea ocazia sa le prezentam echipei de management a POSDRU in cateva ocazii. Ultimul Comitet de Monitorizare POSDRU a decis lansarea acestui DMI pana in luna decembrie 2013.

Suntem siguri ca se poate gasi si o solutie tehnica pentru ca apelurile sa fie lansate cat mai curand, astfel incat sa permita contractarea la timp a acestor fonduri pentru destinatia lor initiala, care, dupa parerea noastra, a fost o optiune strategica viabila pentru actualele conditii de ocupare si saracie din Romania.

In acest sens, va solicitam luarea unor masuri de urgenta astfel incat aceasta investitie strategica sa poata dea rezultatele scontate si ne exprimam disponibilitatea de a contribui alaturi de autoritatile in domeniu la o implementare de succes”, arata documentul transmis de ONG-uri.

Aceasta situatie, precum si propunerile ONG-urilor, vor fi discutate in cursul zilei de marti, 11 martie, in cadrul unei intalniri organizate de MFE. Ministrul Eugen Teodorovici a invitat la reuniune de dialog reprezentanti ai societatii civile – 35 de organizatii neguvernamentale, principalele sindicate si patronate si reprezentantii AM POSDRU, in vederea informarii cu privire la obiectivele MFE.

In cadrul acestei intalniri se vor discuta si problemele intampinate in implementarea proiectelor, precum si posibile solutii.

Document anexat:

Scrisoarea deschisa a ONG-urilor catre MFE (PDF)

Sursa: Institutul de Economie Sociala

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.