Oradea a obtinut o rata record de atragere a fondurilor europene

fonduri-europene.jpg

piata_unirii_oradeaMunicipiul Oradea a reusit sa obtina o rata de absorbtie de 95% la marile proiecte cu fonduri europene, fiind unul dintre orasele cu cea mai mare rata de absorbtie din Romania.

“Mai avem 24 de proiecte in lucru pe care incercam sa le inchidem pana la sfarsitul acestui an. Din datele colegilor din Directia de Dezvoltare, vom avea o rata de absorbtie globala de 95%. Cred ca avem cea mai buna rata de absorbtie din regiunea de Nord-Vest, dupa cum ne-au spus”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Primaria deruleaza ample proiecte cu finantare europeana precum Centrala termica pe gaz a orasului, in valoare de 53 de milioane de euro, retelele de termoficare – 20 milioane de euro, Aquaparcul Nymphaea – 17 milioane de euro, Cetatea Oradea – 22 milioane euro, drumul expres – 15 milioane euro, Piata Unirii – 4 milioane euro etc. Primarul nu a avansat, insa, cifre exacte privind valoarea totala a proiectelor.

Edilul s-a declarat increzator ca, desi luna decembrie este deosebit de dificila din cauza varfului de plati, dar si a sincopelor dintre facturare si decontarea de la Ministerul Dezvoltarii, proiectele se vor incheia la termenele stabilite.

“Intre perioada de plata pe care noi o facem catre companii ca sa poata lucra si perioada in care ni se deconteaza acesti bani sunt intervale de cateva luni. Prin urmare, am facut demersuri pe langa Ministerul Dezvoltarii ca sa urgenteze aceste plati. Avem de incasat, pe niste proiecte depuse in septembrie – octombrie, aproximativ 4 milioane de euro. Noi am platit banii, dar nu-i avem inca decontati. De aceea am fost nevoiti sa luam credite-punte pe care, in primele luni ale anului viitor, le vom achita ca oras”, a explicat Bolojan.

El a precizat ca vor fi cateva proiecte care nu vor fi inchise in totalitate din motive obiective – starea vremii, capacitatea constructorilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.