Ce fel de masini agricole pot fi achizitionate cu fonduri europene

tractor_fan.jpg

tractor_3Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) le recomanda fermierilor sa achizitioneze masinile agricole care sunt dimensionate corect pentru suprafata de teren pe care o lucreaza si care servesc cel mai bine tipului de exploatatie agricola pe care o detin. Este vorba despre masinile agricole ce pot fi cumparate cu fonduri europene acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

AFIR recomanda beneficiarilor sa achizitioneze acele masini agricole (tractoare, combine etc) care sunt dimensionate corect pentru suprafata fermei pe care o lucreaza si care servesc cel mai bine tipului de exploatatie agricola detinut de acestia. Astfel, se poate evita achizitionarea de utilaje cu o putere mai mare decât cea necesara, ale caror costuri sunt mai ridicate si a caror amortizare dureaza un timp mai indelungat”, a mentionat directorul general al institutiei, Andras Szakal.

La elaborarea acestor clarificari, AFIR a beneficiat de sprijinul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din România (APIMAR). De asemenea, s-au avut in vedere mai multe considerente precum: media la nivelul Uniunii Europene care este de 3,26 cai putere (CP)/ hectar, la stabilirea parametrilor s-a considerat operatia de arat in sol mediu cu panta sub 6% si ca perioada optima de efectuare a lucrarilor s-a micsorat din cauza schimbarilor climatice, precum si faptul ca solurile grele se intind pe o suprafata mare a tarii noastre.

Conform calculelor prezentate de AFFIR, un beneficiar care are in administrare o suprafata de 15 hectare va putea achizitiona prin fonduri PNDR un tractor care are o capacitate de cel mult 60 CP (Coeficient 4 X 15 ha), cu conditia sa nu mai aiba in dotare un alt tractor. Pentru suprafete de 10 – 11 ha se accepta un tractor de 45 CP.

Totodata, un beneficiar care are in administrare o suprafata de 50 ha va putea achizitiona prin fonduri PNDR un tractor cu o putere de maxim 125 CP, sau doua tractoare de puteri mai mici, dar a caror putere insumata nu depaseste 175 CP (se ia in calcul inclusiv puterea celor pe care le detine deja). Achizitionarea mai multor tractoare trebuie justificata in Memoriul justificativ sau in Studiul de fezabilitate care se ataseaza Dosarului Cererii de Finantare care se depune pentru solicitarea de fonduri europene.

 

Sursa: AFIR

One thought on “Ce fel de masini agricole pot fi achizitionate cu fonduri europene”

  1. Trufasu Titi spune:

    Sunt interesat de articolele pe care le prezentati. Sunt foarte utile pentru benefeciarii fondurilor cit si pentru consultantii in accesarea fondurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.