Orban: CE cere noi reglementari pe achizitii publice si conflicte de interese ca sa deblocheze plati

1221951_to_sign_a_contract_2.jpg

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, dupa vizita de vineri la Bruxelles, ca oficiali ai Comisiei Europene au solicitat Guvernului, pentru a debloca platile pe programele presuspendate, noi masuri de reglementare privind achizitiile publice si conflictele de interese.

Orban a avut discutii cu Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare Regionala, precum si cu oficiali ai unor directorate generale precum DG REGIO, DG EMPL (ocuparea fortei de munca), DG ECFIN (afaceri economice si financiare).

Sunt un complex de masuri care trebuie luate in special pe achizitiile publice, modul in care institutiile romanesti sunt capabile sa identifice problemele care apar pe licitatii“, a spus Orban. Potrivit acestuia, oficialii CE au cerut si sanctiuni mai dure pentru conflictele de interese, precum si mecanisme mai eficiente in prevenirea si depistarea acestora.

De asemenea, Orban a aratat ca ramane de vazut daca pentru implementarea masurilor cerute de CE sunt necesare modificari ale legislatiei actuale. Totodata, Comisia a cerut imbunatatirea capacitatii administrative a sistemului institutional de absorbtie a fondurilor europene. Potrivit ministrului Afacerilor Europene, marirea salariilor functionarilor din ministere care lucreaza cu fondurile europene va trebui compensata in paralel cu masuri de premiere a perfomantei, precum si de sanctionare.

Nu se vor mai putea acorda sporuri fara a evalua performanta“, a spus Orban. El a aratat ca Guvernul acorda “prioritate maxima” aplicarii masurilor necesare evitarii suspendarii programelor si axelor pentru care CE a notificat joi presuspendarea.

Guvernul va avea mai mult de doua luni pentru remedierea acestor probleme pentru ca termenul de doua luni se va socoti dupa primirea scrisorilor de notificare in limba romana, care vor veni peste “cateva saptamani”, a precizat Orban.

Intrebat care sunt sperantele privind o deblocare a programelor presuspendate pana la sfarsitul acestui an, Orban a aratat ca asa cum CE a aplicat diferentiat presuspendarile pe programele operationale si unele axe componente ale acestora, probabil ca si evaluarea si deciziile de la finalul perioadei de presuspendare vor fi “diferentiate”.

CE a informat, joi, autoritatile romane ca a decis sa presuspende cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE, respectiv “Transport”, “Regional” si “Cresterea competitivitatii economice”, Romania avand la dispozizie doua luni pentru remedierea deficientelor. CE precizeaza ca masurile adoptate fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicand aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.