Orban: Pregătim acum un plan de reconstrucţie economică, un plan de relansare economică

ludovic-orban.jpg

Premierul Ludovic Orban anunţă că Guvernul pregăteşte un plan de relansare a economiei, spunând că ar putea majora de la 15 la 20 de miliarde de lei plafonul de garantare pentru programul IMM Invest, dar şi că ia în calcul crearea unui fond de investiţii deţinut “în primă fază” de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield.

“Noi pregătim acum un plan de reconstrucţie economică, un plan de relansare economică”, a declarat Ludovic Orban.

Primul ministru a precizat că Guvernul pe care îl conduce a luat “măsuri bune” pentru susţinerea economiei, cum ar fi rambursările de TVA, plata concediilor medicale, oprirea măsurilor de poprire, măsuri “care să asigure lichiditate cât mai mare” în economie. El a criticat modelul economic bazat pe consum promovat de guvernul precedent.

“Nu au fost sprijinite investiţiile (…) s-au luat decizii catastrofale din punct de vedere economic care au distrus competitivitatea companiilor româneşti, vezi Ordonanţa 114. (…) În primul rând plecăm de la un principiu care e al liberalilor în istorie, prin noi înşine”, a spus Orban.

El a precizat că sistemul financiar bancar trebuie să sprijine economia şi că băncilor “le-a convenit să împrumute statul” decât să susţină companiile, acesta fiind motivul pentru care Guvernul a decis să implementeze programul IMM Invest. Orban a spus că plafonul de garantare pentru acest program ar putea fi crescut de la 15 miliarde de lei, la 20 de miliarde de lei.

Premierul a susţinut de asemenea că Executivul are în vedere susţinerea investiţiilor, prin crearea unui fond de investiţii care “în primă fază” să fie deţinut de statul român şi care să beneficieze de “un management independent”.

“Un fond de investiţii pe care să-l realizăm fie ca un fond care investeşte direct în acţiuni ale companiilor pentru a ajuta anumite companii, fie se face partener cu alte fonduri de investiţii private. (…) Poate să devină partener el sau să sprijine alte fonduri de investiţi private”, a afirmat Orban.

El a precizat că ar fi necesari aproximativ 300 de milioane de eur, capitalizarea acestui fond de investiţi, iar fondurile ar putea veni de la bugetul de stat sau din fonduri europene “în măsura în care se va permite”. El a spus că o sută de milioane de euro au fost deja “identificaţi”… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.