Studenții vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro fiecare, pentru dezvoltarea afacerilor

studenti.jpg

Studenții, masteranzii și doctoranzii vor putea primi granturi cu o valoare între 40.000 și 100.000 de euro fiecare, pentru planurile de afaceri pe care vor să le dezvolte în mai multe domenii, precum industria creativă, IT, robotică, automatizări industriale, a anunțat, duminică, la Digi24, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

“Este o noutate pentru studenți, masteranzi și doctoranzi, pentru că de această dată pot beneficia de finanțare nerambursabilă pentru finanțarea propriilor lor afaceri. Este un program care are în primă etapă 20 de milioane de euro, urmând ca pe măsură ce se depun cererile de finanțare posibilitatea de suplimentare să ajungă la 150 de milioane de euro.

Beneficiază de un grant care are o valoare minimă de 40.000 de euro, până la 100.000 de euro, în funcție de numărul de locuri de muncă nou create, așa încât studenții pot să acceseze acești bani după ce au parcurs în prealabil cursul de antreprenoriat și și-au elaborat planul de afaceri, urmând ca mai apoi cele mai multe planuri de afaceri să fie selectate pentru a fi finanțate din fonduri europene.

Este o șansă a lor pentru ca să-și poată valorifica cunoștințele pe care le-au dobândit în timpul facultății, dar și a noastră ca țară ca să putem beneficia de cunoștințele pe care le au din timpul facultății și să le putem transfera în piață sub forma acestor planuri de afaceri și acestor business-uri pe care ei le propun pentru a fi implementate”, a afirmat oficialul din Guvern.

Ministrul a precizat că programul de susținere a afacerilor create de studenți face parte din planul de redresare a economiilor statelor UE, din care România beneficiază de aproape 32 de miliarde de euro.

“Este un pachet de măsuri pe care Comisia Europeană l-a anunțat iar noi avem obligația ca 15% din fonduri să le utilizăm pentru partea de susținere a tinerilor și mai ales în zona de antreprenoriat și formare a lor din punct de vedere profesional.

Cererile se vor depune începând cu data de 15 iunie la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman. Vreme de două luni de zile, aceste cereri pot fi depuse conform celor anunțate și mai apoi toate etapele pe care le-am amintit se vor parcurge, astfel încât cele mai bune planuri de finanțare ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor să poată fi finanțate din fonduri europene… Detalii aici.

One thought on “Studenții vor beneficia de granturi de până la 100.000 de euro fiecare, pentru dezvoltarea afacerilor”

 1. Balici Mihai spune:

  Nu este nimic clar
  cei care arunca pe piata asemenea informatii nu prea stiu cu ce se mananca aceste fonduri
  -daca este fond european gestionat prin POCU
  trebuie sa se faca intai un ghid prin care anumite firme furnizoare de formare profesionala continua
  sa se inscrie, exista o evaluare etc sa se dea o lista in final cu aceste firme castigatoare
  care apoi in doua etape vor aplica acest program
  etapa I de formare grupuri tinta
  organizare cursuri de antreprenoriat de minim 7 zile
  dupa care cand termina toate seriile cursurile cu grupurile tinta
  se depun dosare pentru aceste proiecte de catre cei care au urmat cursul, deci viitorii antreprenori
  si din 100 de proiecte depuse vor reusi si primi finantare doar 20-25 de solicitanti
  si banii vor veni abia peste un an
  similar cu acest program este cel a intreprinderilor sociale de insertie
  care a fost demarat in anul 2018
  apoi prin 2019 luna sept -oct a aparut lista cu castigatorii
  s-a dat drumul la inscrierea la cursuri
  au inceput cursurile in luna noiembrie si cred ca mai au pana in luna iunie -iulie, altii nici nu au inceput
  dupa care prin august 2020 se vor incepe evaluarile la proiectele depuse
  si banii cred ca ajung la ei in 2021
  Dar nu inteleg de ce sa se dea acesti bani la firmele acestea furnizoare
  care cel putin 50% aloca efectiv pentru infiintare intreprinderi noi , iar restul de 50% se cheltuie pe asa zisele cursuri de formare antreprenor, cazare la hotel ,masa , deplasare si cel putin profit 30-35% ramane firmei furnizoare
  in loc ca acesti bani sa se dea direct antreprenorilor si astfel s-ar dubla numarul intreprinderilor nou infiintate, s-ar dubla numarul de locuri noi de munca nou create etc
  Dar aceasta este metodologia UE, structura care daca continua cu aceste moduri de lucru ,in mod cert se va desfiinta cat de curand
  guvernantii daca vor sa stie realitatea
  sa ia programul startup diaspora , programul de intreprinderi sociale de insertie si ar vedea exact cat sunt de ineficente, durata lor care exaspereaza antreprenorii si sa nu uitam ca acesti bani nu sunt gratuiti, si sunt platiti inzecit de Romania care se infunda in datorii pana la gat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.