Orban: Toate proiectele POSDRU verificate de CE contineau nereguli

Leonard.Orban1_.jpg

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat la Mamaia, ca in toate proiectele verificate de Comisia Europeana din cadrul POSDRU au fost gasite nereguli, care nu fusesera depistate de autoritatile romane, astfel fiind pusa sub semnul intrebarii functionarea intregului sistem.

El a prezentat si cateva probleme legate de Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) si a precizat ca initial procedurile prevedereau niste reguli, dar treptat acestea au devenit din ce in ce mai flexibile.

Sunt proiecte din care unele strategice, strategic insemnand peste cinci milioane de euro, in care ponderea salariilor a depasit 80 la suta, este ceva inimaginabil. Initial, procedurile prevedeau niste reguli, treptat, nu stiu cum s-a intamplat, de procedurile au devenit din ce in ce mai flexibile, au permis din ce in ce mai multe lucruri si s-a ajuns la situatia in care au fost acceptate la finantare o serie intreaga de proiecte“, a explicat ministrul Afacerilor Externe.

El a mentionat ca au fost acceptate chiar si proiecte care nu ar fi trebuit finantate in cadrul acestui program.

Va dau un singur exemplu: au fost proiecte in baza carora unii din zona educationala, mai precis inspectorii scolari, au fost inclusi in asemenea proiecte, desi conform prevederilor legale ar fi trebuit sa fie organizate proceduri de achizitii publice, nu s-a facut asa, deci toate aceste proiecte sunt sub semnul intrebarii“, a mai spus Leonard Orban.

Sursa: Ziarul de Iasi

3 thoughts on “Orban: Toate proiectele POSDRU verificate de CE contineau nereguli”

 1. balici mihai spune:

  Adevarat , se intorc la stat 40% , dar de ce nu spuneti ca statul plateste aceste programe din bugetul statului si apoi asteapta sa i se ramburseze de catre UE
  Rambursarea o vedeti si dvs ca nu prea exista si statul plateste consilieri de someri ,intruniri la Predeal ,workshopuri , conferinte ,perfectionari si mai putin calificari ,ca aici problema este cuantificabila si masurabila
  Deci statul in conditiile actuale ca ii flutura vantul prin buzunare si nu are bani de seringi ,isi permite sa plateasca in special la POSDRU salarii imense , un formator-profesor care preda calificare de dulgher ,ospatar ia in mod obisnuit 200-300 de milioane pe luna ,un jurist care este obligatoriu in echipa de management pentru serviciile sale poate lua si 100-200.000 de euro pe durata a doi ani
  Deci statul plateste ,noi suferim din taxe si impozite si unii care iau sa zicem 200. de milioane pe luna , tot ii raman 120 de milioane intr-o luna
  Buna afacere cu UE asta

 2. ralu spune:

  Complet de acord cu comentariul anterior si inca o precizare: se tot arata cu degetul spre salariile din proiecte, devenite sursa de frustrare pentru angajatii din sistemul public. Dar nu se spune ca de fapt 50% se intorc la bugetul de stat sub forma contributiilor sociale si impozitului pe salarii (vorbesc cumulat de contrib. angajat si angajator). Daca faceti niste calcule banale, se vede ca in ansamblu din bugetul total al unui proiect, statul primeste relaxat inapoi cam 30-40% …..si chiar ii primeste ca daca nu, a doua zi ANAF-ul blocheaza conturile si iti cere lista mijl.fixe ca sa vada cu ce te poate executa silit.

 3. lica spune:

  omului ăsta nu i-a explicat nimeni că acum e ministrul care se ocupa de fondurile europene? el comentează de parcă ar fi un observator în loc sa ia măsuri.
  pune tată mâna şi fă ceva nu plânge în presă (controlează-i, arde-i, ia-le banii înapoi fă ceva!!!!!) . sau lasă pe altu care e în stare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.