Culturile agricole „vedeta” in Romania

image.jpg

Agricultura reprezinta un sector esential pentru economia Romaniei. Este unul din pilarii principali ai Produsului Intern Brut al tarii. Potrivit Institutului National de Statistica, agricultura a contribuit cu 7972,5 milioane de lei la PIB-ul tarii in primul trimestru al acestui an, mai mult decat alte sectoare precum activitatile de spectacole, culturale si recreative sau decat sectorul de asigurari.

Beneficiile pe care acest sector le aduce economiei au impulsat Camera Deputatilor sa imbunatatesca conditiile de creditare pentru fermierii care doresc sa achizitioneze terenuri agricole. In luna iunie a acestui an s-a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 22/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 43/2013. Intre masurile cele mai importante se regasesc: reducerea comisionului de garantare pentru beneficiari de la 3,8% la 2% si cresterea procentului de garantare de la 50% la 80%.

Doua dintre culturile vedeta in Romania, care se vor bucura de noile conditii, sunt cultura de porumb si cultura de rapita. Romania este tara europeana cu cea mai mare suprafata cultivata cu porumb 2017: 2,49 milioane de hectare. in ceea ce priveste rapita, potrivit Kleffmann, numarul de hectare cultivate ajunge la 767.000 in acest an. Cu noile conditii de creditare, este de asteptat ca numerele sa creasca in urmatorii ani.

Care este motivul pentru care atatia agricultori aleg sa planteze porumb si rapita?

Cultura de porumb

Porumbul este una dintre cele mai profitabile culturi. Fermierii care cultiveaza porumb pot obtine un profit brut de pana la 40%.

Porumbul nu este o cultura pretentioasa la planta premergatoare, iar alegand semintele de hibrizi de porumb potrivite, aceasta cultura se poate dezvolta armonios in diverse conditii de sol si de clima. Desi pentru necunoscatori poate parea ca toate culturile de porumb au aceleasi caracteristici, in functie de seminte, porumbul se poate recolta mai devreme sau mai tarziu, poate avea nevoie de un tip de clima, sau de altul, se pot aplica diverse tehnologii de cultura s.a.m.d. Hibrizii sunt ganditi pentru a servi nevoilor agricultorilor.

In afara de asta, porumbul poate fi procesat pentru numeroase intrebuintari. De la industria alimentara, la combustibil sau furaje, fermierii pot scoate mult profit de pe urma acestei culturi.

Cultura de rapita

Rapita este cultivata pe suprafete mari in Romania multumita profitului brut obtinut: 46%. Mai mult decat atat, este preferata datorita intrebuintarilor ei: se foloseste pentru producerea biodieselului, are importanta melifera, este ideala pentru rotatia culturilor, este un bun nutret pentru animale si, nu in ultimul rand, se foloseste in sectorul alimentar.

La fel ca in cazul porumbului, fermierii trebuie sa opteze pentru un hibrid sau altul in functie de rezultatele dorite. Semintele de rapita Dekalb sunt timpurii, semi-timpurii, semi-tarvide si tardive, acoperind astfel nevoile fermierilor. Agricultorii trebui sa aleaga cu grija hibridul pe care il cultiva. Conditiile de dezvoltare a acestuia trebuie sa fie in conformitate cu solul, clima si tehnologia de care dispun.

Alte culturi „vedeta” in Romania sunt graul, floarea soarelui si soia. Odata cu imbunatatirea conditiilor de credite si subventii, se spera ca suprafata cultivata sa creasca in anii urmatori, iar Romania sa isi poate mentine faima de „Granarul Europei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top