Pactul pentru IMM-uri. Suportul coordonat

cooperare1.jpg

Chiar daca in Romania iti ia mai putin timp sa iti deschizi o intreprindere (10 zile) decat in Uniunea Europeana (14-15 zile), important este sa o faci sa mearga si eventual sa o si dezvolti. Sa traiesti nu numai tu si familia ta, dar sa ai si angajati si relatii win-win cu alte companii. Dar cand un antreprenor isi consacra energia si timpul nu numai pentru plata taxelor, dar mai ales pentru a afla ce trebuie sa faca pentru a-si desfasura activitatea in regula, afacerea sufera si nu se dezvolta.

Chiar daca in Romania exista un website (Immoss.ro) care se doreste a fi un one stop shop, acesta este departe de a indeplini conditiile necesare. Contine prea putine informatii pentru a fi un instrument de ajutor. Suportul coordonat lipseste cu desavarsire.

Dezvoltarea de incubatoare de afaceri

Incubatoarele de afaceri gazduiesc de obicei firmele in primii trei ani, cat timp sunt in stare de start-up. Acestea beneficiaza de un spatiu unde sa isi desfasoare activitatea cu costuri modice, iar interactiunea cu ceilalti antreprenori prezenti in incubator este benefica tuturor.

Simplificarea procedurilor de inregistrare, declarare si taxare prin implementarea de one stop shops

Implementarea unui astfel de serviciu duce la scaderea costurilor si a timpului necesar realizarii unor activitati necesare in relatia cu statul, cum sunt: inregistrarea firmei la Registrul Comertului, depunerea declaratiilor la ANAF, obtinerea de diverse autorizatii, plata contributiilor. Antreprenorul castiga timp, pe care il poate folosi pentru a-si dezvolta afacerea si pentru activitati care ii aduc venituri.

Astfel de servicii sunt de obicei oferite sub forma de portaluri internet, unde antreprenorii gasesc in primul rand informatii despre toate obligatiile pe care le au, pot face inregistrari on line. In multe tari, in afara unui portal, exista ghisee speciale unice, care au aceleasi functii. Antreprenorul depune toata documentele la aceste ghisee, care se ocupa cu transmiterea lor catre celelalte institutii avizate. Este foarte important ca acest portal sa ofere toate informatiile necesare desfasurarii diverselor activitati.

Antreprenorii nu trebuie priviti ca posibili infractori, ci trebuie ajutati sa obtina usor toate informatiile necesare, pentru ca interesul lor este sa isi desfasoare si sa isi creasca activitatea, nu sa o inchida, si deci, depun toate eforturile sa fie in regula. Exemple: in Franta, Auto-entrepreneur.fr, in Marea Britanie, EntrepreneursUK.net.

Sursa: Noua Republica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top