Pactul verde: Comisia, regiunile carbonifere și alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon lansează Platforma europeană pentru o tranziție justă

UE-mediu.jpg

Luni, 29 iunie, a fost lansată Platforma pentru o tranziție justă care va ajuta statele membre să își elaboreze planurile teritoriale pentru o tranziție justă și să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziție justă. Această platformă online va oferi sprijin tehnic și consiliere părților interesate din sectorul public și privat din regiunile carbonifere și din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon, asigurând un acces facil la informații despre posibilitățile de finanțare și surse de asistență tehnică.

Platforma se va asigura că bugetul de 40 de miliarde de euro (în prețurile constante din 2018) propus în cadrul Fondului pentru o tranziție justă este direcționat către proiectele cele mai potrivite și că nicio regiune nu va fi neglijată. Totodată, platforma va sprijini accesul la schema specifică din cadrul InvestEU și la facilitatea de împrumut pentru sectorul public, care, alături de Fondul pentru o tranziție justă, constituie cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă. Platforma va oferi:

  • sprijin tehnic și consiliere statelor membre și regiunilor, inclusiv în ceea ce privește operaționalizarea planurilor teritoriale pentru o tranziție justă și construirea unor rezerve de proiecte pentru Mecanismul pentru o tranziție justă;
  • un punct unic de acces pe internet, inclusiv posibilitatea de a contacta Comisia pentru a-i adresa întrebări tehnice și administrative legate de tranziția justă;
  • un schimb de informații, de experiență și de cunoștințe cu regiunile care utilizează intens combustibilii fosili și care au emisii ridicate de dioxid de carbon, cu ajutorul unor baze specifice de date cu proiecte și experți;
  • un forum pentru dialogul pe tema tranziției juste la care să participe părțile interesate de la nivel local și național, partenerii sociali, autoritățile publice și instituțiile UE.

Platforma pentru o tranziție justă va fi lansată în cadrul unui eveniment online(link is external) luni, 29 iunie, de la ora 09:30, de către vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și comisarul pentru energie, Kadri Simson.

Evenimentul de lansare va marca debutul unei săptămâni de evenimente online dedicate regiunilor care utilizează intens cărbunele, lignitul, turba și șisturile bituminoase, precum și regiunilor cu emisii ridicate de dioxid de carbon și organizate în cadrul Săptămânii virtuale a regiunilor carbonifere și al unui seminar dedicat regiunilor cu emisii ridicate de dioxid de carbon. Aceste evenimente vor oferi părților interesate informații despre noutățile apărute la nivelul politicilor UE, dar și oportunitatea de a face schimb de bune practici.

Context

Mecanismul pentru o tranziție justă face parte din demersurile Pactului verde european de a crea, până în 2050, o economie neutră din punct de vedere climatic în Europa. Mecanismul va urmări depășirea costurilor economice și sociale ale tranziției climatice în cele mai vulnerabile regiuni care utilizează intens combustibilii fosili și care au emisii ridicate de dioxid de carbon. Mecanismul este alcătuit din trei piloni de finanțare: Fondul pentru o tranziție justă, propus la 14 ianuarie 2020 și consolidat prin pachetul de măsuri de redresare din 27 mai, o schemă specifică pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU și o facilitate de împrumut pentru sectorul public. Se preconizează că, în perioada 2021-2027, cei trei piloni vor mobiliza investiții de peste 150 de miliarde de euro în regiunile din UE care sunt cele mai vulnerabile la tranziția climatică.

Anunțată în Planul de investiții al Pactului verde european, Platforma pentru o tranziție justă are la bază activitățile Inițiativei pentru regiunile carbonifere aflate în tranziție, pe care le extinde, și face parte din Mecanismul pentru o tranziție justă. Platforma va avea trei direcții de lucru: asistența tehnică coordonată din partea Comisiei Europene și a Grupului BEI, un punct unic de acces și un serviciu de asistență pe internet, precum și organizarea de evenimente de promovare a participării părților interesate și a schimbului de bune practici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top