14,5 milioane de lei vor fi alocati chiar din acest an pentru asigurarea pazei si a lucrarilor silvice din padurile private mai mici sau egale cu 30 ha.
Alocarea fondurilor a fost decisa in cadrul rectificarii bugetare aprobate de Guvernul Romaniei si la propunerea Ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer.
„Consider ca aceasta decizie este un mare castig pentru padurea romaneasca si pentru eforturile pe care le-am depus in acest an pentru a descuraja fenomenul taierilor ilegale, stiindu-se ca una dintre tintele principale ale taierilor ilegale sunt padurile private care nu sunt pazite. Desi Codul Silvic prevede inca din 2008 ca statul sa asigure fondurile nececsare pentru paza si administrarea padurilor private de pana la 30 ha, acestea nu au fost niciodata prinse in bugetul de stat. In total, aproximativ 587.000 ha la nivelul intregii tari sunt in aceasta situatie, respectiv nu au paza asigurata si au fost lasate in ultimii 8 ani in voia sortii, proprietarii neavand resurse proprii pentru a le apara, intretine si pazi.
Decizia luata de guvern ieri este o dubla premiera: pe de-o parte, este pentru prima data in ultimii 2-3 ani cand Ministerul Mediului beneficiaza de o rectificare pozitiva a bugetului; pe de alta parte, este pentru prima data cand un guvern respecta si pune in aplicare prevederea Codului Silvic de asigurare a pazei padurilor mici. Sper ca aceasta masura sa limiteze considerabil fenomenul taierilor ilegale”, spune Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului.
Cele 14,5 milioane de lei vor fi alocate, conform legii, tuturor ocoalelor silvice din tara cu care proprietarii privati de paduri pana la 30 ha au incheiat contracte de paza si administrare. Ocoalele silvice vor asigura, incepand cu data de 1 octombrie pana la 31 decembrie 2016, paza padurilor private mici si lucrarile de intretinere si conservare a acestora.
„Fac un apel catre toti proprietarii privati de paduri mici din Romania sa se adreseze, in perioada urmatoare, ocoalelor silvice si sa incheie pana la 1 octombrie contracte cu acestea, prin care pot beneficia de serviciile finantate de la bugetul de stat. Pentru a asigura continuitatea acestei masuri, vom include in propunerea de buget pentru anul 2017 sumele necesare pentru asigurarea neintrerupta a acestor servicii, evaluate la circa 58,6 milioane lei pe an”, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Sursa: Ministerul Mediului