Parlamentul European pune condiții dure pentru a accepta acordul istoric din UE – mecanism mai puternic pentru statul de drept, creșterea finanțării pentru cercetare și mediu din noi taxe

Parlamentul-European-sursa-PE-640x400.jpg

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European se pregătesc de o confruntare dură cu Consiliul European pe marginea acordului negociat timp de patru zile prin care șefii de stat și de guvern au convenit atât bugetul UE pentru viitorii șapte ani, cât și bugetul facilității de relansarea economică.

Un draft de rezoluție a Parlamentului European, arată că parlamentarii salută acordul din Consiliul European, dar deplâng scăderea viitorului bugetul multianual al UE față de propunerea făcută de Comisia Europeană. Europarlamentarii cer, în draftul care ar putea suferi modificări, majorarea bugetului pentru perioada 2021-2027 din impunerea unor taxe la nivel european (în majoritate taxe ”verzi”, pe produsele de plastic și emisiile de carbon).

De asemenea, europarlamentarii cer întărirea mecanismului care leagă fondurile europene de respectarea statului de drept, un instrument enunțat mai degrabă vag în concluziile Consiliului European și greu de pus în practică.

Europarlamentarii scriu în draftul citat că ”regretă cu tărie” faptul că în Consiliul European s-au slăbit semnificativ eforturile făcute de Comisie și Parlament pentru a susține principiul statului de drept. Mai mult, eurodeputații cer ca declanșarea mecanismului să fie mult mai simplă, iar deblocarea fondurilor pentru un stat care nu respectă principiile statului… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.