Platforma Națională de Bune Practici pentru Romi dă startul primei serii de ateliere regionale

romi.jpeg

Punctul Național de Contact pentru Romi din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a început derularea primei serii de 8 ateliere regionale în cadrul proiectului „Platforma Națională de Bune Practici pentru Romi”. Cu acoperire națională, atelierele se vor desfăşura între 22 iulie și 14 august pentru următoarele regiuni, astfel:

  • în București pentru regiunea de dezvoltare București-Ilfov;
  • în Târgoviște pentru regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia;
  • în Brăila pentru regiunea de dezvoltare Sud-Est;
  • în Craiova pentru regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia;
  • în Cluj-Napoca pentru regiunea de dezvoltare Nord-Vest;
  • în Alba Iulia pentru regiunea de dezvoltare Centru;
  • în Piatra-Neamț pentru regiunea de dezvoltare Nord-Est;
  • în Timișoara pentru regiunea de dezvoltare Vest.

Atelierele se desfășoară utilizând metoda spaţiului deschis și au ca scop dimesionarea problemelor comunităților rome în materie de educație, sănătate, locuire, ocupare a forței de muncă. Participanții pot dezbate și se pot consulta cu privire la cele mai eficiente modele de abordare a intervențiilor în domenii vizate de Strategia Națională de Incluziune a Romilor (SNIR), cu accent pe particularitățile locale şi regionale.

În urma atelierului, participanții vor trebui să elaboreze studii de caz de practici pozitive sau eșuate, care vor contribui la elaborarea SNIR pentru perioada 2021-2027. Studiile de caz vor fi prezentate de către participanți în a doua serie de ateliere.

„Avem convingerea că împreună vom identifica obstacolele care stau în calea incluziunii etnicilor romi și sunt convins că acest proiect va deveni un model de bune practici pentru romi și va reprezenta un semnal că uniți (autorități și societate civilă) vom reuși să reducem decalajele dintre populația romă și non-romă„ a declarat domnul Călin Ioan Bota, secretar de stat în MFE – Coordonator al Punctului Național de Contact pentru Romi.

Proiectul „Platforma națională de bune practici pentru romi” este cofinanțat de către Comisia Europeană – Direcția Generală Justiție și Consumatori prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie 2014-2020 (grantul JUST/2015/RDIS/AG/NRP2/8727) și are o valoare de 65 mii euro.

Aceasta este prima dintre cele două serii de ateliere care se vor desfășura până la finalul anului 2020. Atelierele vor fi susținute de formatori autorizați, cu experiență în domeniu. Dacă în prima serie accentul va fi pus pe identificarea nevoilor comunităţilor de romi şi a problemelor cu care se confruntă, cea de-a doua se va axa pe găsirea unor modele de intervenție adaptate nevoilor specifice identificate în cele patru domenii.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top