Parteneriatul Public-Privat si fondurile UE, o solutie complementara pentru investitii publice

parteneriatul-public-privat-in-romania-si-in-uniunea-europeana-a2240.jpg

Parteneriatul Public-Privat s-a consolidat la nivel international si european, in ultimii 50 de ani, ca un instrument de cooperare intre sectorul public si privat de natura sa genereze oportunitati mai atractive atat pentru investitori, cat si pentru autoritatile publice, permitand in acelasi timp o posibilitate mai mare de selectie a modalitatii de punere in aplicare a unor proiecte strategice.

Perspectiva europeana si nationala este in prezent caracterizata de recentele dezvoltari la nivelul legislatiei comunitare si romanesti, din perspectiva consolidarii unui cadru legislativ unitar si univoc in domeniul PPP-urilor, achizitiilor publice si concesiunilor.

Contextul apare asadar ca favorizand utilizarea mecanismului PPP la nivel national, cu precadere in contextul perioadei de programare financiara a UE 2014-2020, in special in considerarea situatiei economice actuale, caracterizata de unele constrangeri bugetare in ceea ce priveste investitiile semnificative in infrastructura.

Putine proiecte de tip PPP cu finantare din fonduri UE: cauze

Cu toate acestea, utilizarea unei structuri mixte, care sa inglobeze un mecanism de tip PPP, beneficiind totodata de finantare din fonduri europene, a reprezentat in perioadele de programare financiara anterioara o provocare dificil de depasit de catre statele membre.

Informatiile statistice (European PPP Expertise Centre, Blending EU Structural and Investment Funds and PPPs in the 2014-2020 Programming Period – Guidance Note) arata ca intre perioadele de programare 1994-1999, respectiv 2007-2013, doar 50 de proiecte PPP, beneficiind de finantare din fonduri europene, au reusit sa atinga inchidere financiara (financial close). In aceeasi perioada au fost dezvoltate de catre statele membre peste 1.500 de proiecte PPP, fara includerea de finantare din fonduri europene.

Conform studiilor realizate de catre reprezentantii Comisiei Europene si ai Bancii Europene de Investitii, nivelul redus de implementare a unor proiecte de tip PPP cu finantare din fonduri europene a fost cauzat in principal de capacitatea redusa a sectorului public de a gestiona cu rigurozitate utilizarea de fonduri europene nerambursabile in contextul derularii unei proceduri de selectie a unui partener privat in cadrul unui PPP, respectiv de interpretarea (eronata) a unor reglementari elaborate de catre Comisia Europeana ori de catre autoritatile de management, cu privire la documentatii programatice, ca reprezentand interdictii referitoare la alocarea/utilizarea de fonduri europene nerambursabile, in contextul unui proiect de tip PPP.

Proiectele PPP in strategia financiara UE

Comisia Europeana si Grupul Bancii Europene de Investitii au lansat Planul de Investitii pentru Europa (PIE) pentru a sprijini redresarea economica prin stimularea investitiilor suplimentare in economie, preconizand un interes mai concentrat in accelerarea investitiilor in infrastructura, prin mobilizarea resurselor financiare din sectorul public si cel privat, prin intermediul PPP-urilor.

Comisia Europeana si Centrul European de Expertiza in domeniul PPP-urilor (EPEC) au intreprins pasi semnificativi in vederea pregatirii perioadei bugetare curente, incepand cu anul 2014, cu scopul de a incerca sa faciliteze combinarea PPP-urilor cu fondurile structurale si alte resurse publice de finantare relevante.

Regulile Eurostat pentru tratamentul statistic al PPP-urilor s-au dezvoltat mai mult aratand cum PPP-urile pot afecta bilantul statelor membre ale UE si cum pot afecta criteriile fiscale prevazute la nivelul Tratatului de la Maastricht.

Dezvoltarile recente in acest domeniu includ ghiduri comprehensive privind impactul PPP-urile in ceea ce priveste bilantul guvernamental (ex. A Guide to the Statistical Treatment of PPP, 2016) .

Cum ar trebui pregatite proiectele de tip PPP ce includ finantare nerambursabila

Asigurarea unui parcurs de succes in dezvoltarea unui proiect de tip PPP, cu includerea de finantare din fonduri europene nerambursabile depinde in foarte mare masura de gestionarea strategiei de lansare a proiectului, de analiza scenariilor de finantare, precum si de planificarea modalitatii de derulare a procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top