Patru comisari europeni i-au cerut ministrului Misa sa aloce toate resursele necesare pentru absorbtia fondurilor UE

Ionut-Misa.jpg

Patru comisari europeni, care gestioneaza cea mai mare parte a fondurilor UE, i-au cerut ministrului Finantelor, Ionut Misa, in urma cu o luna si jumatate, sa aloce toate resursele necesare absorbtiei fondurilor europene pentru anul 2017, potrivit unei scrisori intrate in posesia HotNews.ro. Scrisoarea este datata 27 iulie 2017, cu cateva zile inainte ca Ministerul Dezvoltarii Regionale sa anunte acreditarea tuturor autoritatilor de management al fondurilor europene, dupa mai bine de 3 ani si jumatate de la demararea cadrului financiar multianual 2014-2020.

Documentul este semnat de 4 comisari europeni: Corina Cretu – politica regionala, Gunther Oettinger – buget, Marianne Thyssen – ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Karmenu Vella – mediu, pescuit si afaceri maritime.

“Va scriem sa va alertam cu privire la implementarea curenta a bugetului Uniunii Europene. In iulie 2017, la jumatatea cadrului financiar multianual 2014-2020, nivelul depunerii cererilor de plata ramane ingrijorator de scazut, mai ales la Fondul de Dezvoltare Regionala, Fondul European de Coeziune, Fondul Social European si Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime” – ii scriau comisarii euroeni ministrului roman de Finante, Ionut Misa, in 27 iulie.

Ei i-au mai cerut oficialului roman sa mobilizeze toate resursele pentru absorbtia fondurilor UE.

“Va indemnam sa luati toate masurile posibile sa va asigurati ca autoritatile regionale si nationale fac tot ce pot sa elimine toate blocajele identificate si sa accelereze implementarea programelor. Ne asteptam sa mobilizati toate resursele necesare pentru a profita la maximum de mijloacele disponibile in bugetul UE pe 2017” – au scris comisarii UE.

Ei erau ingrijorati ca in mai multe state membre UE, printre care si Romania, intarzia desemnarea autoritatilor de management al programelor operationale. In Romania, acestea sunt institutii aflate in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

“Suntem ingrijorati ca, de exemplu, volumul total al cererilor de plata intermediare primit de Comisia Europeana pana acum este de 4,4% din resursele de coeziune pentru perioada de programare de 7 ani. Un motiv important a fost intarzierea desemnarii autoritatilor nationale, care in unele state membre nu a fost inca finalizata. Orice alte intarzieri in desemnarea autoritatilor de management si in selectarea proiectelor din statele membre in cauza, precum si in transmiterea cererilor de plata la Comisie ar fi greu de inteles din moment ce este atata nevoie de investitii pentru intarirea competitivitatii si a conditiilor pentru creserea economica, locuri de munca si incluziune sociala in UE” – spuneau comisarii.

Comisia Europeana se simtea incomodata in negocierile cu statele membre net contribuabile pentru viitorul finantelor Uniunii Europene, in conditiile in care tarile net beneficiare de fonduri UE, cum este Romania, nu reusesc sa absoarba eficient sumele care le-au fost oferite.

“Aceste intarzieri risca sa arunce o lumina negativa asupra politicii de coeziune in perspectiva discutiilor care urmeaza asupra viitorului finantelor UE” – spuneau cei 4 comisari, in urma cu o luna si jumatate.

Intre timp, pe 4 august 2017, Ministerul Dezvoltarii Regionale a anuntat rezolvarea uneia dintre problemele invocate de oficialii de la Brxelles: desemnarea autoritatilor de management al programelor operationale, prin care Romania atrage efectiv banii europeni 2014-2020. Anuntul guvernantilor a venit dupa mai bine de 3 ani si jumatate de la inceperea cadrului financiar multianual 2014-2020.

Sursa: Hotnews

One thought on “Patru comisari europeni i-au cerut ministrului Misa sa aloce toate resursele necesare pentru absorbtia fondurilor UE”

 1. Balici Mihai spune:

  Necazul foarte mare este ca conform programului PSD in acest an trebuia sa se absoarba peste 5 miliarde de euro ,care compensa alte domenii dificitare
  La aceasta data de 15 sept , absorbtia este nesemnificativa
  Pana la sfarsitul anului nici nu ai cum sa primesti prin rambursaree de la UE decat o suma foarte mica ,deoarece trebuie sa existe lucrari executate ,firmele sa isi fi primit rambursarile pe cheltuielile facute , dotarile din spitale ,scoli, cursurile de la Programele POCU realizate si achitate de stat , ori la aceasta data nu este facut mai nimic
  Dupa cum se stie, statul trebuia sa achite cele putin 3-4 miliarde de euro pe aceste lucrari ,dotari etc si sa trimita la Bruxell decontarile ,care stau si acolo 1-2 luni pentru verificare si apoi rambursare
  Mai mult de unde sa dea statul cel putin 3-4 miliarde de euro acum pe decontari la institutiile publice , la institutiile private , cand de fapt nu sunt bani nici de salarii sau alte alocari absolut necesare si toti asteapta rectificarea bugetara ca pe o gura de aer proaspat
  Tinta de 5 miliarde de euro ,pe care se baza intreaga dezvoltare a tarii si iesire din impas nu se poate realiza ,nu exista nici timpul fizic si nici cei 3-5 miliarde de euro disponibile pentru a deconta lucrari, care de fapt nici nu au inceput

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.