Perspective ale carierei in domeniul Managementul Proiectelor

Fiindca am participat in Mai 2011 la Simpozionul National Studentesc: „Student, stiinta, Societate” – Universitatea din Petrosani, cu lucrarea stiintifica „Perspective ale carierei in Managementul Proiectelor”, ca si prim-articol va prezint, mai jos, aceasta lucrare ce, cu siguranta poate fi de interes pentru cei din MP.”

Tot mai multe organizatii incep sa acorde o foarte mare importanta conceptelor si tehnicilor, instrumentelor si metodelor stiintifice de management, intre care un loc important il are managementul proiectului. Managementul proiectului in forma sa timpurie se concentreaza mai mult pe furnizarea de informatii referitoare la planificare si resurse. Aceste informatii au fost preluate si utilizate ulterior in managementul proiectului in forma sa moderna, ce urma sa se dezvolte cu mare viteza mai ales dupa anii ’90.

Tot in acesti ani se remarca o crestere a eforturilor de definire a sistemului teoretic al managementului proiectelor si de a-l exprima sub forma de carti, ghiduri, studii si/sau standarde. Astfel s-au definit „managementul proiectelor” ca fiind „aplicarea de cunostinte, aptitudini, unelte si tehnici in activitatile de proiect pentru satisfacerea cerintelor proiectului” (PMBoK ed.4, pag. 37), iar „proiectul” putand fi recunoscut ca „un efort temporar intreprins pentru a crea un produs unic, serviciu sau rezultat” (PMBoK ed.4, pag. 36)[1]. Rezultatul fiind aparitia posibilitatii ca individul sa se recunoasca, inalte si definitiveze in cariera de „manager de proiect”.

Cariera este recunoscuta ca fiind o succesiune de activitati si pozitii profesionale pe care o persoana le atinge, ca si atitudinile, cunostintele si componentele asociate, care se dezvolta de-a lungul timpului, avand in vedere calitatea si maniera de aplicare a legislatiei specifice, contextele pe care le intersecteaza si contributia individului la dezvoltarea proprie si a organizatiilor in care evolueaza. Cariera reprezinta saltul ierarhic al unei persoane, atat in cadrul unei organizatii, cat si in mai multe organizatii. Iar una dintre posibilele cariere de succes ce pot fi imbratisate in Romania, la momentul prezent fiind cea de Manager de Proiect (project manager).

Rolul managerului de proiect poate fi schitat prin actiunile ce-i contureaza activitatea, actiuni menite pentru a mobiliza toate resursele pentru atingerea obiectivelor propuse. Leadershipul, capacitatea de a comunica, de a planifica si de a anticipa riscurile sunt printre calitatile cele mai importante ale managerului de proiect. Chiar daca o acreditare in domeniu este importanta, experienta si aptitudinile dobandite sunt hotaratoare.

(va urma)

Ionel Timisan

Ionel Timisan

Nascut in 1987, Ionel Timisan se descrie ca fiiind atent, meticulos, deschis spre nou si cu multa rabdare. Este absolvent al specializarii de “Inginerie Economica in domeniul Mecanic”, cu experienta profesionala in domeniul comertului, asigurari si IT dar si un obisnuit al activitatilor de voluntariat organizate in comunitatea locala. Debutand la varsta de 18 ani si fiind la inceput de evolutie profesionala, abordeaza activitatile desfasurate intr-o maniera tanara si cu un aer modern, participand activ la obiectivele intreprinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top