Pescuitul în apele occidentale: Consiliul dă undă verde planului multianual de gestionare

barca_pescuit.jpg

În curând, UE va trece la punerea în aplicare a unor noi norme pe termen lung pentru gestionarea activităților de pescuit în apele occidentale, care cuprind atât apele de nord-vest și apele de sud-vest, cât și apele din jurul insulelor Madeira și Canare.

Consiliul a adoptat astăzi un regulament care stabilește un plan multianual pentru stocurile pescuite în apele occidentale și în apele adiacente, precum și pentru activitățile de pescuit care exploatează respectivele stocuri.

“Importanța planurilor multianuale de gestionare pentru punerea în aplicare a politicii comune în domeniul pescuitului nu poate fi subestimată. Astăzi, după Marea Baltică și Marea Nordului, a venit rândul apelor occidentale, cu obiectivul de a asigura sustenabilitatea resurselor noastre marine și a sectorului pescăresc”, a afirmat Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România și președinte al Consiliului

Noul regulament instituie un plan multianual cuprinzător de gestionare, în care sunt incluse toate stocurile de pește relevante (stocurile demersale și stocurile de specii de adâncime) și care stabilește obiective de pescuit pentru principalele specii-țintă. Pescuitul acestora va trebui să se desfășoare cu respectarea principiului producției maxime durabile, în timp ce capturile accidentale vor fi gestionate în conformitate cu abordarea precauționară.

Noile norme sunt concepute astfel încât să țină seama de faptul că cele mai importante stocuri demersale (și anume cele care trăiesc pe fundul mării) sunt capturate în cadrul pescuitului mixt, precum și de provocările asociate acestui fenomen în contextul punerii în aplicare a obligației de debarcare.

Noile norme se vor aplica din ziua următoare publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.