Primăria Timişoara are depuse proiecte cu finanţare europeană de 265 de milioane de euro

timisoara-romania.jpg

Primarul Nicolae Robu a declarat că municipalitatea are depuse în momentul de faţă proiecte pentru finanţare din fonduri europene în valoare de 265 de milioane de euro, pe exerciţiul financiar unional 2014-2020, majoritatea vizând înnoirea parcului mijloacelor de transport în comun, retehnologizarea sistemului de termoficare sau modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Timişoara şi din alte localităţi din judeţ.

“Avem depuse în momentul de faţă proiecte depuse în valoare de 265 de milioane de euro. În domeniul tehnic – edilitar avem proiecte depuse în valoare de 221 de milioane de euro. Un prim proiect de 60 de milioane de euro, care vizează achiziţionarea a 21 de tramvaie noi, în trei etape a câte 30 de milioane de euro fiecare. Alt proiect vizează extinderea iluminatului public în Parcul Botanic (800.000 euro), reabilitarea liniilor de tramvai şi modernizarea tramelor stradale pe traseul Calea Bogdăneştilor (31 milioane de euro, care va face legătura cu viitorul pasaj subteran, pe sub nouă linii ferate, n.r.), retehnologizarea sistemului de termoficare din municipiu, în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană (31 de milioane de euro, etapa a II-a, n.r.). Noi am dus la bun sfârşit prima etapă a proiectului, pe infrastructură mare, POIM”, a afirmat primarul Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Edilul a menţionat şi achiziţionarea a 44 de autobuze electrice, cu lungimea de 18 metri fiecare, proiect implementat în parteneriat cu Ministrul Dezoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu licitaţia lansată de minister, în valoare de 37 milioane de euro. Proiectul include şi 44 de staţii de încărcare lentă şi 15 staţii de încărcare rapidă.

Proiectul care vizează modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din Timişoara şi din alte localităţi din judeţ, în valoare de 61,5 milioane de euro va fi implementat de societatea Primăriei Timişoara, Aquatim. Mai sunt depuse 18 proiecte de reabilitare şi eficientizarea energetică, incluzând 74 de blocuri cu 3.600 de apartamente (18 milioane de euro), iar în sănătate-educaţie socială sunt deja depuse proiecte de 26 de milioane de euro, pe POR şi pe programul de cooperare transfrontalieră, dar lista este încă deschisă.

“Pe axa de mobilitate, chiar dacă noi suntem deja la supra-contractare masivă, pentru că avem valori mult mai mari decât valoarea ce revine Timişoarei, mai mult decât dublu, continuăm să mai depunem proiecte până la sfârşitul lunii martie, în speranţa că se mai pot face economii, dar şi în speranţa că alţii nu vor folosi toate fondurile şi am putea primi noi, la redistribuire, dacă avem mai multe proiecte. Vom reuşi, aşa cum am reuşit la primele peste 30 de proiecte implementate, cu grad de absorbţie 100% a fondurilor europene”, a explicat Nicolae Robu.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.