Peste 20 mii de antreprenori au beneficiat de imprumuturi prin instrumentul de microfinantare Progress

student_ganditor.jpg

student_ganditorConform celui mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la implementarea Instrumentului european de microfinantare Progress, peste 20.000 de antreprenori au beneficiat de imprumuturi si garantii in valoare totala de 182 de milioane de euro. Astfel, cu ajutorul acestui instrument financiar, s-au creat noi locuri de munca, prin oferirea de acces la creditare a somerilor sau a persoanelor cu dificultati in a imprumuta bani de la banci.

Ajutand cetatenii sa devina antreprenori, Instrumentul european de microfinantare Progress isi demonstreaza eficienta in sprijinirea persoanelor din mediile nefavorizate in eforturile lor de a se reintegra pe piata muncii si in societate. Procurarea fondurilor necesare inceperii unei noi afaceri poate fi dificila pentru someri, tineri si minoritari, dar imprumuturile mici, precum cele acordate prin instrumentul de microfinantare Progress, pot reprezenta un ajutor nepretuit pentru cei interesati sa devina antreprenori, care, in lipsa lor, ar putea sa nu fie niciodata in masura sa isi valorifice creativitatea.“, a declarat domnul László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Cei care isi doresc sa devina antreprenori, sustin faptul ca nu reusesc din cauza accesului dificil la finantare. Conform raportului, 60% dintre utilizatorii finali erau someri sau persoane inactive in momentul solicitarii, 36% dintre beneficiari erau femei si 5,9% erau mai tineri de 25 de ani.
    
Intreprinderile care activeaza in agricultura si comert reprezinta peste jumatate din beneficiarii sprijinului Progress.

Pe langa acest raport, un alt studiu sustine faptul ca in UE exista o cerere mare de microcredite, estimata la aproximativ 2,7 miliarde de euro. In acest sens, Comisia incurajeaza statele membre sa ofere programe nationale de microfinantare prin intermediul unor instrumente financiare, utilizand si partea care le revine din resursele Fondului social european sau ale Fondului european pentru dezvoltare regionala.
    
Context

Cu ajutorul Instrumentului european de microfinantare Progress, se doreste ajutorarea persoanelor care intampina dificultati in obtinerea unui imprumut bancar traditional sa aiba un acces mai facil la microcredite, pentru a deveni lucratori independenti sau pentru a-si deschide propria afacere. Instrumentul pune la dispozitie imprumuturi mai mici de 25.000 de euro somerilor, persoanelor expuse riscului de a-si pierde locul de munca si persoanelor care provin din medii nefavorizate, de exemplu tinerii, varstnicii sau migrantii.

Progress nu este doar de a pune la dispozitie fonduri europene, ci si de a crea un efect de potentare pentru a se ajunge la o valoare totala a investitiilor de aproximativ 500 de milioane EUR, adica de cinci ori contributia UE. Acest efect de potentare este realizat prin coinvestitii provenite de la alti parteneri (Banca Europeana de Investitii, actiunea pregatitoare a Parlamentului European “Promovarea unui mediu mai favorabil pentru microcredite in UE”), prin caracterul reinnoibil al fondurilor si prin natura produselor oferite.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.