Cum se obtine cofinantare pentru proiectele dezvoltate cu bani europeni

Orice idee poate fi finantata cu bani de la Uniunea Europeana daca se cunoste institutia la care trebuie sa te adresezi. Conteaza si aportul cu care se vine in sustinerea realizarii propriului proiect. Sunt necesari bani pentru consultanta, pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile, dar si a contributiei proprii. Pentru anumite programe operationale precum cel destinat „Cresterii Competitivitatii Economice”, contributia privata care acopera diferenta dintre suma maxima a sprijinului public si totalul costurilor eligibile poate varia intre 30% si 55%. Indiferent de cat de mici sunt fondurile cerute, tot mai trebuie cateva mii de euro co-finantare.

Intre momentul in care se demareza investitia si data la care Uniunea Europeana efectueaza platile se poate scurge ceva timp, ceea ce obliga, in mare parte, sustinerea individuala a investitiei. Ajunsi cu planurile in aceasta faza, multi sunt tentati sa renunte la ideea de a apela la granturile (imprumuturi nerambursabile) oferite de UE. Printre primele interesate sa ofere solutii celor ce s-ar putea izbi de astfel de situatii sunt institutiile de creditare. Desi putine la numar, in portofoliul bancilor exista cateva produse destinate special accesarii de fonduri structurale. Unele institutii bancare au inceput sa isi promoveze intens aceste imprumuturi, un exemplu in acest sens fiind BCR sau Raiffeisen.

Astfel, „creditul punte” este destinat acoperirii decalajului temporar intre momentul initializarii proiectului si momentul platilor de catre Autoritatea de Management, pe tot parcursul sau, pana la finalizarea lucrarilor. Suma maxima ce poate fi finantata este stabilita in urma prezentarii de catre imprumutat a proiectului, aceasta neputand depasi valoarea rambursabila din fonduri structurale, stabilita in contractul de finantare incheiat cu Autoritatea de Management. Perioada de creditare este coroborata cu implementarea proiectului si termenele maxime de rambursare a cheltuielilor conform programelor operationale. Rambursarea creditului se va efectua din rambursurile din grant, conform termenelor agreate cu Autoritatea de Management.

A doua varianta o reprezinta creditele de tipul celor „finantare integrata” care, spre deosebire de primul, acopera si diferenta dintre costul total al proiectului si suma fondurilor obtinute in care se incadreaza si cheltuielile neeligibile.

Nu este exclus ca banca sa ceara cesiune asupra incasarilor (rambursarilor) ce decurg din contractul de finantare incheiat cu Autoritatea de Management, ipoteca de rang I asupra imobilelor (terenuri, constructii) ce fac obiectul finantarii sau gaj de prim rang asupra echipamentelor, proprietatea imprumutatului asa cum face Raiffeisen Bank. De finantarea cheltuielilor eligibile prin credite de la banci pot beneficia de la societatile nou-infiintate (start-up), pana la cele a caror cifra de afaceri depaseste 50 milioane de euro si autoritati publice. Moneda in care se obtine imprumutul, conditiile in care se poate aplica, criteriile in functie de care se fac primele trageri, precum si dobanda difera de la banca la banca.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top