Peste 900 de milioane de euro, pana in 2021, pentru dotarea sectorului situatiilor de urgenta

Bani-pixabay.jpg

Pompierii militari vor fi dotati cu cinci sute de autospeciale de interventie in urmatorii doi ani, structurile medicale de urgenta cu alte cateva sute de ambulante noi, iar, in premiera, Salvamont si Jandarmeria Montana din 25 de judete vor fi echipate cu cateva zeci de masini de interventie in zonele montane, cu acces greu, potrivit celor declarate, vineri, la Alba Iulia, de catre seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat.

“Licitatia masinilor de pompieri a fost reluata, a trebuit sa fie reluata din motive tehnice, deschiderea e in doua-trei saptamani si fondurile actuale ne vor permite sa achizitionam in jur la 500 de masini de pompieri, anul acesta si anul viitor, ce inseamna o dotare intre 8 si 12 masini pe inspectorat, depinde de marimea judetului si de numarul subunitatilor. Acest lucru cred ca va rezolva problema vechimii de peste 30 de ani la masinile de incendii”, a afirmat Raed Arafat, care a precizat ca, in prezent, ca peste 41% din parcul auto este de dinainte de 1989.

Seful DSU a amintit ca in 2018 au fost achizitionate si 80 de autoscari – autospecialele de salvare la inaltime. “Suntem pe cale de a face inca o licitatie pentru inca un numar de autoscari, sa acoperim toate localitatile de la un numar de locuitori in sus care au blocuri, cladiri mai inalte si care necesita autoscari la interventie”, a mentionat Arafat.

El a adaugat ca, dupa un “blocaj care a durat mai mult timp”, primele 420 de ambulante au intrat in dotarea serviciilor de ambulanta si ale SMURD-ului in decembrie anul trecut, din care 100 la SMURD si 320 la SJA. Arafat a mentionat ca pentru restul masinilor, pana la aproximativ 1.200, au fost semnate deja in ianuarie contractele si urmeaza sa inceapa livrarea lor in aprilie, urmand sa se finalizeze proiectul in iulie – august.

Pentru prima data, a mentionat Raed Arafat, vor fi dotate pe plan national si standardizate structurile de salvare montana, tot prin fonduri europene. “Anul acesta sper sa ajunga, iarna viitoare sa fie gata livrate, masini specializate de interventie in zonele montane, cu acces mai greu, si structurilor de Salvamont, si structurilor de Jandarmerie. Sunt 25 de judete pe lista pentru aceasta dotare si judetul Alba se afla pe lista de dotare – si aici vorbim de 2 si 3 masini care vor ajunge sigur in judetul dumneavoastra. Masinile sunt dotate cu echipamente specifice de salvare montana pentru o echipa care intervine de trei persoane sau patru persoane, dar are si capabilitatea si posibilitatea sa transporte un ranit de la o zona greu accesibila pana intr-un punct unde poate sa fie ranitul predate ambulantei sau SMURD-ului. E o premiera”, a explicat seful DSU.

De asemenea, a spus Arafat, structurile vor fi dotate cu elicoptere de salvare montana. “Este vorba de patru elicoptere, a caror licitatie este deja in faza de evaluare avansata, eu sper ca in urmatoarea luna sa se semneze si contractele (…). dureaza un an jumate-doi ani pana se livreaza. Mai avem inca un numar de elicoptere care urmeaza sa fie achizitionate si licitatia lor este in curs de realizare. Elicoptere medii grele, de cautare-salvare, dar care vor putea sa participe la stingere de incendii de padure, la transport de multiple victime, la transport de materiale si la misiuni de cautare-salvare in conditii grele, inclusiv in zona maritima”, a precizat Raed Arafat.

seful DSU a mai spus ca sunt prevazute sa functioneze si mai multe centre de pregatire, cum ar fi cel de formare scafandri la Constanta. “Ne va permite sa formam un numar mai mare de scafandri pentru pompieri si sa asiguram in judetele care sunt cu zone de risc (…) un raspuns adecvat”, a afirmat Arafat.

El a mai spus ca se fac dotari pentru a permite pompierilor sa intervina si pe Marea Neagra, “asa cum era prin anii 80”. “Sa recapatam o capabilitate de interventie care va fi destinata incendiilor de nave care nu sunt neaparat la port, ci care sunt in larg”, a explicat Arafat.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.