Corina Cretu: Autoritatile romane au trimis CE, spre aprobare, proiecte de 629 milioane euro in decembrie 2018

corinacretucosac.jpg

Corina Cretu, European Commissioner for Regional Policy at conference “Cohesion policy post 2020: challenges and opportunities for Romania”, at History Institute of the Romanian Academy, Conference Room, in Cluj-Napoca, Romania.

Autoritatile din Romania au trimis spre aprobare Comisiei Europene, in luna decembrie 2018, proiecte in valoare de aproximativ 629 milioane euro, iar din aceasta suma, 571 milioane de euro reprezinta cheltuieli pentru proiecte care au ajuns la Bruxelles in ultimele doua saptamani ale anului 2018, arata o postare a comisarului pentru Dezvoltare Regionala, Corina Cretu, facuta duminica.

Afirmatia acesteia vine ca reactie la o declaratie facuta duminica de purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, care sustine ca ‘cel mai mare fals al executiei bugetare din 2018 este decontarea pe final de an, de catre Comisia Europeana, a cheltuielilor pentru unele proiecte ale autoritatilor publice locale realizate in perioada 2013 – 2017 (…) cu sprijinul comisarului european al PSD, Corina Cretu’.

In postarea sa, comisarul european precizeaza ca, inca de la inceputul anului trecut, a avertizat autoritatile romane asupra unui risc de decomitere de 830 de milioane de euro la nivelul Programului Operational Regional, subliniind in repetate randuri nevoia de a depune proiecte care sa acopere aceasta suma pana la 31 decembrie 2018.

„Datorita eforturilor intense depuse de serviciile Comisiei Europene si de autoritatile romane, s-a evitat riscul dezangajarii automate prin identificarea si solutionarea blocajelor intampinate in procesul de implementare. tin sa precizez ca toate masurile propuse pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene au fost facute cu respectarea Regulamentelor de implementare a Fondurilor structurale si de investitii europene, fiind supervizate de Serviciile Legale ale Comisiei Europene”, arata comisarul roman pentru Dezvoltare Regionala.

Potrivit acesteia, una dintre masurile luate este modificarea mai multor programe operationale, pentru a directiona finantarea dinspre prioritatile unde s-a inregistrat absorbtie redusa (de exemplu: transportul urban in orasele mici), catre acele domenii care prezentau o perspectiva mai buna de absorbtie (cum ar fi domeniul sanatatii si al intreprinderilor mici si mijlocii).

O alta masura adoptata a fost aceea a extinderii instrumentelor financiare si fuziunea Programului Operational pentru IMM-uri cu Programul Operational Regional, modificare ce a avut un impact pozitiv privind absorbtia a 250 milioane de euro.

O a treia masura este reprezentata de extinderea eligibilitatii pentru noi tipuri de cheltuieli si beneficiari – acest lucru a permis ca o serie de proiecte care nu au fost gandite initial sa primeasca finantare europeana, asa numitele proiecte alternative – sa fie luate in calcul pentru a primi finantare.

„De exemplu, a fost preluat pe fonduri europene proiectul prin care urmau sa fie achizitionate 700 ambulante din fonduri nationale”, se arata in mesajul postat de comisarul european.

Potrivit postarii, Comisia Europeana a respectat procedurile in vigoare atunci cand a acceptat cererile de plata depuse pana la data de 31 decembrie 2018 de catre autoritatile romane, procedura aplicata tuturor statelor membre, in egala masura.

„In baza acelorasi regulamente, in prezent, expertii Comisiei Europene analizeaza toate aceste cereri de plata si, in baza acestor evaluari, vor putea decide ulterior necesitatea efectuarii unor audituri, in vederea stabilirii eligibilitatii acestor cheltuieli”, se spune in mesaj.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionel Danca, a afirmat duminica, intr-o postare pe Facebook, ca ministrul Finantelor publice, Eugen Teodorovici si consilierul de stat in aparatul de lucru al premierului, Darius Valcov, au ‘masluit deficitul bugetar astfel incat sa se incadreze sub tinta de 3% din PIB’.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top