Petre Daea: Romania va sustine mentinerea bugetului PAC dupa 2020 si va spune “nu” plafonarii platilor directe

2-petre-daea-mfax.jpg

Romania va sustine mentinerea bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2020 si a celor doi piloni din cadrul PAC, dar va spune “nu” plafonarii platilor directe, a declarat  ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

“Romania sustine mentinerea bugetului PAC si cei doi piloni si spune nu plafonarii. Vrem sa ne ducem spre convergenta, sa vedem ce perspective cream pentru fermierii tineri. Un tanar de astazi nu poate fi un fermier de maine fara pamant. Ce perspective ii dam? si noi avem din acest punct de vedere instrumente de sprijin, care presupun garantarea cu 80% de catre stat a creditului pentru capitalul de lucru. Este un act normativ care functioneaza, 80% garantii de la stat si 20% pun valoarea pamantului, dar in anumite conditii. Este (o masura n.r.) pentru toti, dar in primul rand pentru tineri. Mai sunt masuri in PNDR pe care trebuie sa le mobilam cu bani si cu bani consistenti in viitorul PAC”, a precizat Daea.

Acesta sustine ca in bugetul viitoarei PAC, cercetarea trebuie sa detina o fila separata, in asa fel incat “ea sa se poata alimenta pentru a raspunde la marile provocari ale timpului, la schimbarile climatice, care au devenit o realitate”.

In ceea ce priveste achizitia terenurilor agricole, seful MADR a subliniat ca prin schimbarea conditiilor impuse in cumpararea terenurilor – proces care se afla in derulare – se doreste crearea “unui culoar favorabil tinerilor”.

“Este o preocupare, noi o urmarim si o sa o aducem la cunostinta opiniei publice situatia pe care am gasit-o in tara, cand vom incheia aceasta lucrare extrem de importanta. Dar, presedintele partidului a lansat in Parlamentul Romaniei o initiativa parlamentara privind schimbarea conditiilor impuse in cumpararea terenurilor pe Legea 17, care sa dea un culoar favorabil tinerilor”, a mentionat ministrul.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.