Piarom: analiza „CAPITALUL PRIVAT ROMANESC 2016 – EDITIA A II-A”

xmain_img1.jpgqx44818.pagespeed.ic_.r1QtXC9Zgs.jpg

Lucrarea „Capitalul Privat Romanesc 2016 – editia a II-a” isi propune sa descrie situatia companiilor cu capital privat romanesc pe baza datelor din 2015, comparativ cu 2014, dupa ce prima editie a proiectului a prezentat in detaliu, pentru prima data in Romania, situatia capitalului romanesc intre 2008 si 2014.

Editia intai a descris ponderea capitalului privat romanesc in economie din punct de vedere al cifrei de afaceri, a numarului de companii, a capitalului propriu, a activelor si a analizat diferenta intre profitabilitatea, indatorarea si productivitatea companiilor cu capital romanesc fata de cele straine.

Datele arata ca structura capital romanesc versus capital strain se pastreaza in 2015. Continua tendinta relevata in editia intai, prin care profitabilitatea companiilor cu capital romanesc este mai mare decat cea a companiilor cu capital strain, distanta intre salariile platite de companiile romanesti si cele straine se mareste, iar gradul de indatorare al companiilor romanesti se micsoreaza.

in plus fata de editia intai, este analizata corelatia intre cifra de afaceri totala pe judete si valoarea adaugata bruta pe judete, pornind de la cazul diferentei intre judetul Iasi si judetul Arges. in judetul Iasi, valoarea adaugata bruta este mai mare decat cea creata in judetul Arges, cu toate ca prezenta Automobile Dacia la Pitesti ii asigura judetului Arges o cifra de afaceri a companiilor locale dubla fata de Iasi.

Banca Nationala si Institutul National de Statistica publica in fiecare an un studiu comun privind Investitiile Straine Directe, insa nici o institutie publica din Romania nu se ocupa cu evaluarea si masurarea impactului in economie a investitiilor autohtone.

VEZI AICI LUCRAREA COMPLETA

Sursa: piarom.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.