Planul de afaceri in 6 pasi

afacere-crestere.jpg

Atunci cand va hotarati sa va lansati in afaceri si sa va faceti planul de afaceri, luati in considerare acesti 6 pasi pentru a va usura munca:

Pasul 1. Incepeti cu o evaluare a dumneavoastra: cine sunteti, ce abilitati si competente aveti si mai ales ce resurse detineti care sa poata fi investite in viitoarea afacere. O lista completa cu intrebari la care ar trebui sa aveti raspunsul inainte de a va lansa in afaceri gasiti in articolul 20 de intrebari la care trebuie sa raspunzi inainte de a te lansa in afaceri.

Pasul 2. Decideti ce tip de afacere va doriti si ce tip de produs sau serviciu veti oferi. Stabiliti care este venitul minim pe care aveti nevoie sa-l obtineti din afacere.

Pasul 3. Faceti cercetarea. Adunati cat mai multe informatii despre afacerea pe care intentionati sa o incepeti. Stabiliti care sunt potentialii dumneavoastra clienti si incercati sa aflati cat mai multe detalii despre acestia. Incercati sa aflati direct de la ei care sunt asteptarile lor cu privire la tipul de afacere initiat de dumneavoastra.

Interesati-va care sunt reglementarile legale pe care trebuie sa le respectati in desfasurarea activitatilor afacerii. Incercati sa nu lucrati cu presupuneri, ci sa obtineti informatii exacte direct de la sursa pentru a nu avea surprize ulterior.

Pasul 4. Stabiliti de cati bani veti avea nevoie pentru a incepe afacerea si care vor fi costurile operationale initiale. Pentru a face asta, utilizati template-ul Costuri de start-up. Analizati care va fi aportul dumneavoastra financiar si cat va trebuie sa imprumutati din alte surse.

Faceti o cercetare cu privire la potentialele surse de finantare: familie, prieteni, institutii de creditare. Pentru mai multe detalii cu privire la finantarea afacerii va recomandam sa cititi si Sursele de finantare ale afacerilor.

Faceti un plan de managementul riscului: intrebati-va: “Ce ar putea merge prost?” si gasiti solutii pentru fiecare scenariu.

Pasul 5. Stabiliti-va obiective realiste pentru volumul vanzarilor, incasarile preconizate, dezvoltarea generala a facerii. Asigurati-va ca luati in calcul toti factorii care va pot influenta afacerea: conjunctura economica, nivelul concurentei, inflatia etc.

Pentru a va crea o imagine de ansamblu, faceti o analiza SWOT a afacerii dumneavoastra. Mai multe detalii despre analiza SWOT gasiti in articolul Rolul analizei SWOT in planificarea afacerii.

Citeste continuarea articolului pe Plandeafacere.ro

One thought on “Planul de afaceri in 6 pasi”

  1. Ilie spune:

    Foarte bun articolul. Am gasit pe site-ul dvs multe informatii utile. Va multumesc si tineti-o tot asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.