Plata subventiilor se prelungeste pana la 15 octombrie

apia.jpg

Comisia Europeana  a anuntat o decizie cu adevarat bomba pentru fermierii din Romania! Cum in multe state, subventiile sunt intarziate si exista riscul unor sanctiuni importante, Phil Hogan, comisarul european pentru agricultura, a anuntat pe site-ul oficial ca tarile care au probleme in a se incadra in termenul-limita de 30 iunie vor putea cere o prelungire a acestuia pana pe 15 octombrie pentru a achita sumele catre fermieri.

Decizia comisarului Hogan vine ca un raspuns la situatia dificila in care se gasesc multe state care nu reusesc sa achite fermierilor toate platile directe pana pe 30 iunie.Derogarea, care se aplica la nivel individual si la solicitarea statelor membre, inseamna ca subventiile pot continua si dupa data de 30 iunie fara aplicarea de reduceri sau sanctiuni.

In mod normal, daca nu s-ar introduce aceasta derogare, sanctiunile ar fi de 10% pentru platile efectuate in iulie, de 25% pentru cele in august si de 45% la platile efectuate in septembrie.

Hogan a subliniat astazi ca ”masura exceptionala reflecta dificultatile in plata subventiilor pe care unele agentii le-au intampinat in primul an de plati din noua PAC”. ”Masura reprezinta un nivel fara precedent de flexibilitate din partea Comisiei Europene si are la baza nivelul actual al platilor, conducand la economii de multe milioane de euro pentru statele membre si posbil fermierii lor, state care nu vor fi reusit sa finalizeze platile directe pana pe 30 iunie. In baza angajarilor facute cu un numar de state membre si regiuni, am satisfactia ca aceasta masura, cat tine de Comisie, raspunde nevoilor acestora in a le oferi o flexibilitate si de a le asigura o rambursare integrala a sumelor platite”, a declarat comisarul european.

In final, oficialul CE a aratat ca este la curent cu importanta platilor directe pentru afacerile fermierilor, precizand: ”Derogarea nu trebuie sa fie folosita ca o scuza pentru a incetini procesul de plata a subventiilor si fac un apel catre agentiile de plati sa prioritizeze autorizarea tuturor schemelor, maximizand nivelul de achitare a sumelor pana la 30 iunie”.

Ministrul Irimescu a promis finalizarea platilor pana la 30 iuni

Va reamintim ca, recent, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Achim Irimescu, i-a asigurat pe fermierii romani ca plata subventiilor aferente anului de cerere 2015 se vor achita pana la 30 iunie. Exista astfel posibilitatea ca Romania sa nu apeleze la o derogare pentru a prelungi termenul-limita de plata daca APIA reuseste sa accelereze platile si sa le finalizeze in timp util.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a anuntat ca numarul total de beneficiari autorizati la plata pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National), incepand cu data de 08.04.2016 si pana in prezent era de 786.512. Suma totala autorizata la plata pentru cererile unice de plata depuse de fermieri in Campania 2015, este de 1,219 miliarde euro.

Sunt inca blocate la plata subventiile pentru sectorul zootehnic, sprijinul cuplat in sectorul vegetal si banii pentru fermierii din esantionul de control, doar aceasta din urma categorie avand de incasat, dupa ultimele declaratii ale ministrului Irimescu, suma de 400 de milioane de euro.

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.