Plumb: Vom folosi bani europeni din exercitiul financiar viitor pentru constructia spitalelor regionale

spital-generic-shutterstock.jpg

Doctori lucreaza intr-un spital

Cele trei spitale regionale vor fi construite prin utilizarea banilor europeni din exercitiul financiar viitor, iar pregatirea acestor lucrari cu ceea ce inseamna documentatia tehnica se ridica la 120 de milioane de euro, a declarat, marti, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, intr-o conferinta de presa.

“Exista studiile de fezabilitate din partea Bancii Europene de Investitii pentru cele trei spitale regionale. Alocarea pe actuala perioada de programare este de 150 de milioane de euro, bani europeni, si 150 de milioane de euro, bani din bugetul de stat. Pregatirea acestor constructii cu tot ceea ce inseamna documentatie tehnica se situeaza la cifra de 120 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca, pe actualul exercitiu financiar, conform previziunilor asistentei tehnice, respectiv a Bancii Europene de Investitii, ducandu-se dupa anul 2020, sigur ca vom folosi bani europeni pentru constructia acestor spitale, dar din exercitiul financiar viitor”, a mentionat Plumb.

Autoritatile de la Bucuresti au aprobat, in sedinta de Guvern din 20 decembrie 2018, un memorandum privind masurile necesare pentru implementarea proiectelor de constructie a spitalelor regionale de urgenta din Iasi, Cluj si Craiova.

Pe de alta parte, Rovana Plumb a refuzat sa comenteze, la cererea jurnalistilor, afirmatiile comisarului european pentru politica regionala, Corina Cretu, conform carora prin “declaratiile triumfaliste” ale autoritatilor romane privind absorbtia fondurilor europene este ignorata munca Comisiei Europene (CE) si ca sefa Guvernului, Viorica Dancila, este “dezinformata” de persoanele din subordine.

“In ceea ce priveste infrastructura rutiera, Romania are la dispozitie 5,8 miliarde de euro si sunt contractate 5,9 miliarde de euro. Avem o rata de contractare ce poate fi facuta pana la 300% din suma alocata si cu siguranta in continuare preocuparea prioritara va fi aceea de a definitiva si de a putea trimite la Comisie proiecte importante pe infrastructura pentru Romania. Referitor la celelalte elemente ale declaratiei, nu doresc sa comentez (ale comisarului european Corina Cretu – n. r.)”, a spus ea.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, si-a exprimat, pe data de 29 decembrie 2018, regretul ca in “declaratiile triumfaliste” ale autoritatilor romane privind absorbtia fondurilor europene este ignorata munca Comisiei Europene (CE) si ca sefa guvernului, Viorica Dancila, este “dezinformata” de persoanele din subordine.

“Am urmarit cu mare interes declaratiile autoritatilor privind absorbtia fondurilor europene de catre Romania. Daca aceste rezultate vor fi confirmate de serviciile mele, a caror evaluare pe tari va fi definitivata in ianuarie, nu pot decat sa felicit autoritatile nationale, in mod sincer. Ceea ce este trist in toate aceste declaratii triumfaliste este ignorarea completa nu neaparat a muncii mele, dar a intregii echipe de experti de la DG Regio, care au venit cu solutii, discutate la zecile de intalniri bilaterale, atat in ce priveste achizitionarea de ambulante, redirectionarea fondurilor catre IMM-uri etc. Nu cred ca exista vreo tara, dupa cum vad in revista presei pe care o primesc in fiecare zi, in care sa nu fie mentionata Comisia Europeana atunci cand se vorbeste de fonduri europene”, a scris Cretu, pe Facebook.

Corina Cretu a afirmat ca “se simte datoare” sa isi ceara scuze “pentru faptul ca munca Comisiei Europene a fost ignorata in toate interviurile si declaratiile guvernantilor” de la Bucuresti.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.