Rovana Plumb: Absorbtia fondurilor europene a ajuns la 26%, aproape de media UE

rovana-plumb1-605x.jpg

Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%, a declarat marti, la Palatul Victoria, ministrul de resort, Rovana Plumb.

“La inceput de an, Romania prinde viteza. Chiar in aceste zile, cand Romania a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ea se cifreaza la un procent de 26%, apropiat de media Uniunii Europene, care este de 27%. Vreau sa multumesc pe aceasta cale colegilor mei, tuturor autoritatilor din Romania, dar si Comisiei Europene, doamnelor si domnilor comisari, cat si directiilor de specialitate ale Comisiei Europene, cat si beneficiarilor pentru acest rezultat. Sa nu uitam ca Romania a pornit de la o rata de absorbtie zero, iar din 2017 si pana acum am ajuns la 26%. Am trimis la Comisia Europeana in decembrie, spre finalul lunii, mai multe cereri de rambursare si asteptam sa se intoarca in Romania cat mai repede inca 355 de milioane euro. Acest procent de 26% in cifre absolute inseamna aproape 8 miliarde de euro, investitii de care au beneficiat si beneficiaza in continuare milioane de romani, autoritatile locale si, de asemenea, tot ceea ce inseamna mediul de afaceri”, a explicat Rovana Plumb.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, cu ajutorul fondurilor europene, au fost si sunt sprijinite o serie de domenii, precum Educatia sau Sanatatea.

“Prin intermediul acestor fonduri europene sunt sprijinite 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii, s-au creat 24.700 de noi locuri de munca, 110.000 de someri sunt sprijiniti, dintre care 58.000 de someri deja si-au gasit un loc de munca, 200.000 de tineri sunt sprijiniti pentru a-si gasi un loc de munca, iar 133.000 de persoane beneficiaza de masuri de formare profesionala, de ucenicie si stagii. in ceea ce priveste zona de Educatie, 50.000 de studenti beneficiaza de sprijin pentru participarea la invatamantul tertiar, 29.000 de cadre didactice din invatamantul tertiar beneficiaza de programe de formare si schimb de bune practici, 3.400 de studenti doctoranzi si 1.500 de cercetatori primesc burse. De asemenea, 80.000 de elevi primesc burse lunar. in sectorul de Sanatate, 110.000 de persoane beneficiaza de programe de depistare precoce, screening, diagnostic si tratament precoce, precum si acces la o serie intreaga de tratamente absolut necesare, 15.000 de asistenti maternali beneficiaza de sprijin financiar si de cursuri de de perfectionare, 24.000 de cadre medicale sunt formate si urmeaza cursuri, 168.000 de gospodarii au acces la internet. Avem 170 de proiecte de inovare care inseamna atat transfer tehnologic, aplicabilitate, produse inovatoare”, a mentionat Rovana Plumb.

Datele prezentate marti de catre ministrul de resort arata, totodata, ca la capitolul infrastructura exista contracte semnate atat pentru dezvoltarea retelei de metrou si feroviara, cat si a sectorului de mediu.

“In ceea ce priveste infrastructura, pentru metrou avem patru contracte de finantare semnate cu un buget de 400 de milioane de euro. La infrastructura rutiera avem contracte semnate de 3,8 miliarde de euro si inca doua proiecte transmise la Comisia Europeana, de 1,4 miliarde de euro. in ceea ce priveste infrastructura feroviara, avem contracte semnate de 2,3 miliarde de euro, iar pe sectorul de mediu, apa si apa uzata, deseuri, situri industriale contaminate, schimbari climatice avem 4,7 miliarde de euro contracte semnate si beneficiaza in acest moment 4,6 milioane de romani de servicii de calitate, de apa si canalizare. De asemenea, in ceea ce priveste evolutia fondurilor europene, se vede foarte clar ca Romania prinde viteza de la an la an, de la luna la luna. Absorbtia creste prin implementarea proiectelor care beneficiaza de finantare din fonduri europene. Astfel, avem un plus de 3 miliarde de euro fata de a nul 2017”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

In privinta ratei de contractare, in 2017 aceasta era de 5%, iar la ora actuala aceasta se situeaza la 71%, conform ministrului de resort.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.