POC 2014-2020, Actiunea 1.2.1 – Intreprinderi nou-infiintate inovatoare

bancnote-euro.jpg

POC 2014-2020: AP 1, Actiunea 1.2.1 Stimularea cererii intreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de intreprinderi individual sau in parteneriat cu institutele de CD si universitati, in scopul inovarii de procese si de produse in sectoarele economice care prezinta potential de crestere

Prioritate de investitii PI 1b – Promovarea investitiilor in C&I, dezvoltarea de legaturi si sinergii intre intreprinderi, centrele de cercetare si dezvoltare si invatamantul superior

Status: INACTIV
Depunere: 27.06.-11.08.2015
Buget: 107.000.000 lei

Obiectivul urmarit prin sustinerea finantarii acestui tip de proiect este de a stimula inovarea in intreprinderi nou-infiintate inovatoare, care dezvolta produse si/sau procese noi sau substantial imbunatatite in scopul productiei si comercializarii. Specificul acestui tip de proiect consta in valorificarea unor rezultate de cercetare-dezvoltare sau idei brevetate, ca baza de pornire pentru dezvoltarea acelor produse (bunuri sau servicii), procese, tehnologii identificate de aplicant ca fiind cerute de piata pe baza de pre-contracte ferme detinute de aplicant.

investitii-intreprinderi mariActivitatile din cadrul proiectelor realizate de intreprinderile nou-infiintate inovatoare se finanteaza cu 100% din costurile eligibile pe perioada in care beneficiarul indeplineste conditiile de intreprindere nou-infiintata inovatoare.

Solicitanti eligibili: intreprinderea nou-infiintata inovatoare

Solicitantul are personalitate juridica si este constituit conform legislatiei relevante in vigoare, inregistrat in Romania sau intr-un stat membru UE.

Activitati finantate

A. Activitatile de cercetare industriala se vor realiza direct de aplicant sau prin achizitia unui serviciu de cercetare si vor consta, de exemplu, in: elaborarea, realizarea, experimentarea modelului sau solutiei noi pentru produs/ metoda/ sistem/ tehnologie/ serviciu nou sau substantial imbunatatit, conform definitiei de la art.8, lit.(i), din schema de ajutor de stat privind „Finantarea activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare (CDI) si a investitiilor in CDI prin programul operational competitivitate(POC)”.

B. Activitatile de dezvoltare experimentala se vor realiza direct de aplicant sau prin achizitia unui serviciu de cercetare si vor consta, de exemplu, in: dobandirea, combinarea, modelarea si utilizarea unor cunostinte si competente relevante existente de ordin stiintific, tehnologic, de afaceri si altele, cu scopul de a dezvolta produse, procese sau servicii noi sau imbunatatite conform definitiei de la art.8, lit. (j), din schema de ajutor de stat privind „ Finantarea activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare (CDI) si a investitiilor in CDI prin programul operational competitivitate (POC)”.

C. Activitatile de inovare se vor realiza direct de aplicant sau prin achizitia unui serviciu de inovare si vor consta in:

 • obtinerea, validarea si protejarea brevetelor si altor active necorporale;
 • detasarea de personal cu inalta calificare (personalul detasat de la o organizatie de cercetare care efectueaza activitati de cercetare-dezvoltare si inovare intr-o functie nou creata in cadrul intreprinderii beneficiare, fara sa se inlocuiasca alti salariati in intreprinderea beneficiara. La sfarsitul perioadei de detasare, personalului detasat i se va asigura dreptul de a reveni la angajatorul anterior) conform definitiei de la art.8, lit. (q) si (r), din schema de ajutor de stat privind „Finantarea activitatilor de cercetare dezvoltare si inovare (CDI) si a investitiilor in CDI prin programul operational competitivitate (POC)”.
 • servicii de consultanta in domeniul inovarii: servicii de consultanta, asistenta in ceea ce priveste transferul de cunostinte, achizitia, protectia si valorificarea activelor necorporale, utilizarea standardelor si a reglementarilor care le contin conform definitiei de la art.8, lit.(s) din schema de ajutor de stat privind „Finantarea activitatilor de cercetaredezvoltare si inovare (CDI) si a investitiilor in CDI prin programul operational competitivitate (POC)”.
 • servicii de sprijinire a inovarii pentru: inchirierea de spatii de lucru, acces la banci de date si biblioteci tehnice, studii de piata, utilizarea de laboratoare pentru testari/experimentari, etichetarea, testarea si certificarea calitatii conform definitiei de la art.8, lit.(t) din schema de ajutor de stat privind „Finantarea activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare (CDI) si a investitiilor in CDI prin programul operational competitivitate (POC)”.
 • inovare de proces conform definitiei de la art.8, lit.(v) din schema de ajutor de stat privind „ Finantarea activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare (CDI) si a investitiilor in CDI prin programul operational competitivitate (POC)”.

D. Activitati pentru introducerea in productie a rezultatelor cercetarii-dezvoltarii vor consta in principal in:

 • achizitia de utilaje, instalatii si echipamente strict necesare pentru introducerea rezultatelor cercetarii in ciclul productiv. Max. 50% din valoarea totala eligibila a proiectului poate fi alocata acestor activitati.
 • achizitia de active necorporale necesare pentru introducerea rezultatelor cercetarii in ciclul productiv altele decat cele initiale pentru eligibilitatea aplicatiei (brevete, licente). Valoarea eligibila pentru achizitia de active necorporale pentru introducerea in productie poate fi de max. 10% din valoarea totala a punctului D (cheltuieli pentru introducerea in productie a rezultatelor).
 • activitati de realizare (si comercializare) a produsului (bun sau serviciu) sau procesului, din care pot face parte de exemplu, urmatoarele activitati:

– elaborarea documentatiei de introducere in fabricatie/ de punere in functiune/ de operare/ de aplicare, etc ;
– pregatirea de fabricatie/ de punere in functiune/ de operare (experimentari, testari, incercari, analize etc);
– revizuirea documentatiei tehnice de introducere in fabricatie/ punere in functiune/ operare/ aplicare, etc;
– punerea in fabricatie/ functiune/ operare/ aplicare (executarea si/sau exploatarea seriei „zero” a produsului ori a instalatiei-pilot;
– exploatarea rezultatului cercetarii /obiectului inventiei prin realizarea lui pe scara larga; (realizarea de servicii noi/ semnificativ imbunatatite pentru clienti, ca urmare a aplicarii modelului/ procedeului/ procesului/ metodei inovative);
– comercializarea rezultatelor de catre detinatorul de drepturi care este si producator.

Durata maxima admisa a unui proiect este de 24 luni.

Bugetul alocat competitiei este de 107 mil.lei.

Asistenta financiara nerambursabila pe proiect: max. 4.500.000 lei (echivalentul in lei a 1 milion euro) pentru regiunea Bucuresti-Ilfov si max. 6.750.000 lei (echivalentul in lei a 1,5 milioane euro) pentru celelalte regiuni ale Romaniei.

Ajutorul pentru intreprinderile nou-infiintate inovatoare se acorda o singura data si numai pe perioada in care beneficiarul indeplineste conditiile de intreprindere nou-infiintata inovatoare si anume: sa fie intreprindere mica nelistata la bursa si nu distribuie profitul. Intreprinderile care au beneficiat de asistenta financiara pentru intreprindere nou creata inovatoare prin operatiunea O233 „Promovarea inovarii in cadrul intreprinderii” a Axei 2 POS-CCE in perioada de programare 2007-2013, nu sunt eligibile.

Deschiderea aplicatiei competitii.research.ro pentru inregistrarea propunerilor de proiecte va incepe cu data de 27 iunie 2015. Termenul limita pentru inregistrare: 11 august 2015.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului
Website-ul programului

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: ANCSI

[caseta-final-fise]

One thought on “POC 2014-2020, Actiunea 1.2.1 – Intreprinderi nou-infiintate inovatoare”

 1. Irina spune:

  Ma bucur sa vad ca exista astfel de finantari pentru proiecte de cercetare-dezvoltare care, ca o consecinta a trecutului, au cazut cumva in desuetudine. Avem minti lunimate care pot inova si nu doar importa idei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.