POC: Apelul „Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19”

6-imm-generica1.jpg

Status: În așteptare
Buget:

  • Microgranturi în sumă fixă pentru capital de lucru – 100 milioane euro
  • Granturi pentru capital de lucru – 350 milioane euro
  • Granturi pentru investiții în activități productive – 550 milioane euro

Termen limită: 30.09.2020

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate din cadrul Ministerului Fondurilor Europene publică ghidul aferent acțiunii 3.1.1. Sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia COVID – 19 și anunță deschiderea apelului de proiecte.

Obiectiv : Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) în parteneriat cu Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE), în baza contractului de finanțare ce va fi încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene (MFE) prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (AM-POC), în calitate de beneficiar POC, va gestiona procesul de selecție, contractare, autorizare cheltuieli, plată și monitorizare a următoarelor forme de sprijin pentru IMM-uri:
1. microgranturi;
2. granturi pentru capital de lucru;
3. granturi pentru investiții acordate IMM-urilor.

În cadrul acestui ghid se va finanța un singur proiect cu 4 operațiuni, după cum urmează:

  • a) Asistență tehnică pentru MEEMA, în parteneriat cu STS și AIMMAIPE pentru gestionarea procesului de selecție, contractare, autorizare cheltuieli, plată și monitorizare proiecte aferente operațiunilor b), c) și d) (inclusiv pentru crearea și administrarea platformei IT și implementare schemă de ajutor de stat);
  • b) MICROGRANT în sumă fixă pentru capital de lucru, sub formă de sumă forfetară (2.000 euro/beneficiar), acordabil o singură dată, într-o singură tranșă sub formă de cost unitar;
  • c) Granturi pentru capital de lucru, sub forma de sumă forfetară(15% din cifra de afaceri pe anul 2019) și nu poate depăși suma de 150.000 euro;
  • d) Granturi pentru investiții în activități productive (50.000 euro – 200.000 euro).

Pentru asistență tehnică pentru MEEMA, în parteneriat cu STS și AIMMAIPE pentru gestionarea procesului de selecție, contractare, autorizare cheltuieli, plată și monitorizare proiecte aferente operațiunilor b), c) și d) (inclusiv pentru crearea și administrarea platformei IT și implementare schemă de ajutor de stat), obiectivele specifice sunt:

• Eficientizarea modului de depunere a cererilor de finanțare de către solicitanții de ajutor de stat;
• Reducerea timpului de evaluare și contractare a proiectelor de ajutor de stat;
• Simplificarea modului de decontare a cheltuielilor în cadrul proiectelor de ajutor de stat.

Finanțarea proiectelor de tip b), c) și d) vizează următoarele obiective specifice:

• Menținerea în piață a IMM-urilor din România pentru toate operațiunile;
• Menținere/creșterea numărului de angajați pentru operațiunea c);
• Diversificarea activităților a IMM-urilor din România pentru operațiunea d);
• Sprijinirea activităților economice din domeniile de activitate care contribuie la reducerea soldului negativ a balanței comerciale pentru operațiunea d).

Pentru operațiunea de tip a)
1. Achiziția de servicii de informare și publicitate a proiectului conform manualului de identitate vizuală;
2. Achiziția de echipamente IT&C și echipamente și instalații conexe necesare pentru funcționarea platformei de evaluare și contractare proiecte, inclusiv servicii de instalare și punere în funcțiune (dacă nu sunt incluse în costul de achiziție al echipamentelor);
3. Selectarea băncilor care vor fi implicate in fluxul de derulare a operațiunilor de efectuare a plăților către beneficiarii schemei de ajutor de stat;
4. Achiziția de licențe software specifice funcționării platformei de evaluare și contractare proiecte (inclusiv dezvoltare/actualizare cod);
5. Achiziția de servicii pentru auditare intermediară / finală a proiectului;
6. Activitatea echipelor de proiect (cheltuieli salariale, cheltuieli de deplasare, dac este cazul).
7. Activitatea echipelor de implementare (cheltuieli salariale, cheltuieli de deplasare, dacă este cazul).

Pentru operațiunile de tip b) și c) și d), beneficiarul va avea rolul de gestionare a procesului de selecție, contractare, autorizare cheltuieli, plată și monitorizare a proiectelor de ajutor de stat iar activitățile eligibile vor fi asigurate în cadrul operațiunii de tip a).

Solicitanți eligibili

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri în parteneriat cu Agențiile Regionale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Liderul de parteneriat este responsabil cu depunerea proiectului, coordonarea activităților pentru implementarea proiectului, raportarea către AM POC.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) va avea rolul de administrator tehnic al sistemului informatic de gestionare a schemei de ajutor stat.

MEEMA, în parteneriat cu AIMMAIPE va avea rolul de:
• administrator operațional al sistemului informatic de gestionare;
• administrator al schemei de ajutor de stat, care are și responsabilitatea înbcărcării tuturor ajutoarelor acordate în Registrul Ajutoarelor de Stat ( RegAS).
• gestionar al procesului de selecție, contractare, autorizare cheltuieli, plată și monitorizare proiecte aferente operaţiunilor b), c) şi d).

Documentația
Website-ul programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top