POC: Finanțare europeană pentru platforme digitale de educație și de protejare a securității cibernetice

e3ceb5881a0a1fdaad01296d7554868d-800x500.jpg

AM POC va semna, săptămâna aceasta, trei contracte în valoare de 111 milioane euro pentru proiecte ce vizează sisteme de alertă în materie de protecție cibernetică sau care asigură managementul unor sisteme informatice școlare. Cele trei proiecte vor fi finanțate prin Programul Operațional Competitivitate 2014 2020.

Proiectul „Sistem de alertă timpurie și informare în timp real RO-SAT” va crește capacitatea operațională a CERT-RO pentru a putea să prevină, să identifice, analizeze și să reacționeze în timp real la incidentele de securitate cibernetică. Beneficiarul acestuia este Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO. Valoarea totală acestuia este de 14,7 milioane euro, dintre care 12,43 milioane euro sunt nerambursabili.

Cel de-al doilea proiect este „Sistemul informatic de management al școlarității – SIMS”. Valoarea totală a acestuia este de 47,6 miliane euro, iar beneficiarul este Ministerul Educației Naționale. Obiectivul acestuia este de a crește performanțele învățământului cu caracter obligatoriu și să reducă absenteismul, violența, abandonul școlar timpuriu. Totodată, se urmărește implicarea activă a elevilor în procesul de învățare prin punerea la dispoziție a unui mediu online adecvat. Sistemul va colecta în timp real date din școli și le va raporta către Inspectoratele Şcolare Judeţene şi nivelurile centrale strategice. Astfel, platforma va cuprinde date de gestiune a activității școlilor precum note, frecvenţă, situaţie şcolară și le va agrega și analiza pentru a crește calitatea învățământului.

Proiectul „Platforma digitală cu resurse educaționale deschise – EDULIB”, va fi finanțat cu 48,7 milioane euro. Beneficiarul acestuia este Agenția de Administrare a Rețelei Naționale de Informatică pentru Educație și Cercetare.

Practic, acesta urmărește crearea unei biblioteci virtuale și crearea unui mediu coerent integrat, administrat şi protejat, centralizat, care să răspundă nevoilor specifice utilizării resurselor online pentru un proces educaţional modern.

Prin intermediul acestuia se va crea o platformă cu resurse educaționale deschis, dar și dotarea a 5.400 de școli gimnaziale cu kit-uri multimedia.

Până în prezent, pentru proiecte derulate prin acest Program, Comisia Europeană a rambursat României 240,4 milioane euro din totalul de 267 miliarde euro transmise spre decontare.

Sursa: MFE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.