PODCA la bilant: grad de contractare 117%, grad de absorbtie sub 33%

computer_retea.jpg

computer_reteaProgramul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) evolueaza favorabil: cele 1.371 de proiecte depuse, din care 425 au fost contractate (ceea ce reprezinta 117% fata de alocarea programului), demonstreaza ca interesul beneficiarilor pentru posibilitatile de finantare oferite a fost deosebit de mare.

Aceasta a fost concluzia celei de-a XII-a reuniuni a Comitetului de Monitorizare a programului, care a avut loc la Bucuresti, pe 17 iunie.

Cu aceasta ocazie, a fost aprobat Raportul Anual de Implementare a programului pentru anul 2012 si au fost prezentate stadiul implementarii, rezultatele evaluarii intermediare pentru perioada 2010-2012, precum si stadiul activitatilor de comunicare.

Astfel, pana la 31 mai 2013, au fost finalizate un numar de 305 proiecte, in valoare de 89,65 de milioane de euro. In acest moment, procentul de absorbtie nationala este de 32,9% (prefinantare si contributie FSE) raportat la platile efectuate, iar Comisia Europeana a rambursat 24,63% din alocarea FSE pentru intreaga perioada de programare 2007-2013.

Unul dintre proiectele de succes finantate din PODCA, prezentat la intalnire, este „Managementul financiar performant al fondurilor structurale – instrument de dezvoltare durabila a unitatilor administrativ-teritoriale”, realizat de Asociatia Directorilor Economici si Contabililor din Judetele din Romania.

La intalnire au participat Sevil Shhaideh (secretar de stat in MDRAP), Philippe Hatt (seful Unitatii F5 pentru Romania, Bulgaria si Malta din cadrul Directiei Generale Ocuparea fortei de munca a Comisiei Europene), Gabriel Friptu (directorul general al Directiei Generale Programe Europene a MDRAP), impreuna cu alti reprezentanti ai MDRAP, ai autoritatilor de management pentru programele operationale, ai administratiei publice centrale si locale, ai societatii civile si ai organizatiilor neguvernamentale.

Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA) este finantat din Fondul Social European si sprijina modernizarea administratiei publice romanesti, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice fiind autoritate de management.

Beneficiarii programului sunt autoritati ale administratiei publice centrale si locale, structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, organizatiile neguvernamentale cu activitate relevanta in domeniul administratiei publice si mediul universitar.

Comitetul de Monitorizare al PO DCA, format din reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale si locale, ai mediului universitar, ai societatii civile si ai partenerilor sociali, are un rol decizional si strategic in implementarea programului, analizand periodic rezultatele acestuia.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top