POC: Ghidul solicitantului pentru apelul „Sprijin pentru entitățile din domeniul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru”

ghid.png

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate publică Ghidului solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor, tip de proiect “Sprijin pentru entitățile din domeniul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru”, Acțiunea 4.1.2 – Sprijin pentru capital de lucru, aprobat prin Ordinului MIPE nr. 672/09.05.2022.

Status: În consultare
Buget: 51.150.000 euro
Depunere:
31.12.2023

Obiective

Finanțarea proiectelor de tip microgrant și grant pentru capital de lucru, în cadrul acestui apel vizează următoarele obiective specifice:

  • Sprijinirea activității operatorilor economici din domeniile agricultură, acvacultura, piscicultură și industrie alimentară;
  • Menținerea/creșterea numărului de angajați;
  • Diversificarea activităților din domeniul agroalimentar;
  • Sprijinirea activității operatorilor economici afectați de pandemia COVID – 19.

Activități eligibile

Pentru secțiunea de Asistență tehnică:

  1. Achiziția de servicii de informare și publicitate a proiectului conform manualului de identitate vizuală;
  2. Achiziția de servicii pentru auditare intermediară/finală a proiectului;
  3. Activitatea echipelor de proiect (cheltuieli salariale, cheltuieli de deplasare, dacă este cazul).
  4. Activitatea echipelor de implementare (cheltuieli salariale, cheltuieli de deplasare, dacă este cazul).

Solicitanti eligibili

În cadrul acestui apel vor putea depune proiecte:

  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în parteneriat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru Măsura 1 – microgranturi.
  • Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) în parteneriat cu Agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului pentru Măsura 2 – granturi pentru capital de lucru.

Valoarea maximă nerambursabilă a proiectului, rata de cofinanțare

Valoarea maximă nerambursabilă a proiectului pentru acordarea de microgranturi prin beneficiar MADR în parteneriat cu APIA și STS, este de 51.150.000 euro FEDR+BS,

Valoarea maximă nerambursabilă a proiectului pentru acordarea de capital de lucru prin beneficiar MAT în parteneriat cu AIMMAIPE și STS este de 251.482.649,20 euro FEDR+BS, constituită din:

  • Asistență tehnică pentru gestionarea procesului de selecție, contractare și monitorizare (inclusiv pentru implementarea schemei de ajutor de stat) în cadrul celor 2 contracte de finanțare – 2.300.000,00 euro (1.926.615,96 euro FEDR și 373.384 euro BS)
  • schema de ajutor de stat pentru beneficiari ajutor de stat – microgranturi, în valoare de 50.000.000 euro FEDR+BS.
  • schema de ajutor de stat pentru beneficiari ajutor de stat – granturi pentru capital de lucru, în valoare de 250.000.000 euro FEDR+BS.

Durata de implementare a proiectului

Durata maximă de implementare a proiectului (inclusiv realizarea cheltuielilor și depunerea cererilor de rambursare) este de până la 31.12.2023, în condițiile art. 65 alin. (2) din Regulamentul nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională,

Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european,

Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului

Ulterior, MADR și MAT vor deschise apeluri de proiecte pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru. Cererile de finanțare vor fi depuse în platforma IMM Recover.

Sursa: MIPE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top