POCA: Ministerul Economiei va elabora un atlas economic al Romaniei care sa fundamenteze politicile publice

poca.jpg

Proiectul Dezvoltarea capacitatii institutionale a Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a fost lansat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte, care s-a desfasurat la Bucuresti.

Scopul proiectului este consolidarea capacitatii institutionale a Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) prin dezvoltarea capacitatii de a fundamenta, de a implementa, de a monitoriza si evalua politici publice.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Dezvoltarea unui sistem de elaborare, monitorizare si evaluare a impactului (in toate etapele) politicilor publice;
  • Elaborarea unui atlas economic al Romaniei, ca instrument care va fi utilizat in procesul de fundamentare a politicilor publice;
  • Elaborarea documentului de politica industriala a Romaniei care va stabili prioritatile si directiile de actiune pentru reindustrializarea economiei romanesti.

Proiectul este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), perioada de implementare este de 24 de luni, iar alaturi de echipa de implementare, din cadrul MECRMA, vor lucra un numar de unsprezece experti din domeniile politici industriale, competitivitate, evaluare/monitorizare politici publice, planificare strategica, IT software&hardware.

Derularea acestui proiect va contribui la imbunatatirea cadrului de reglementare si a politicilor ce vor fi adoptate pentru sectoarele economice cu potential de specializare inteligenta (turism si ecoturism, textile si pielarie, lemn si mobila, industrii creative, industria automotive si componente, TIC, procesarea alimentelor si a bauturilor, sanatate si produse farmaceutice, energie si management de mediu, bioeconomie) la care se adauga industriile prelucratoare traditionale.

Participantii la conferinta de lansare a proiectului au subliniat faptul ca entitatile publice trebuie sa-si dezvolte capacitatea de a planifica pe termen lung, de a gandi programe de impact care vor facilita decizii oportune, pentru un parteneriat real cu intreprinzatorii privati, in contextul actual.

La eveniment au fost prezenti oficiali ai Autoritatii de Management a POCA, ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Energiei, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, reprezentanti ai unor organizatii profesionale, ai oamenilor de afaceri, mediului academic si din cercetare.

Sursa: Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.