Riscam cea mai grava sanctiune de la UE

Uniunea-Europeana21.jpg

Romania risca presuspendarea, suspendarea sau, in cel mai rau caz, intreruperea de plati pe patru programe operationale-cheie, prin care primim aproape 70 de miliarde de lei de la bugetul UE.

Comisia Europeana va lua saptamana aceasta o decizie legata de platile pe patru programe operationale (POS Transport, POS Mediu, POS Cresterea Competitivitatii Economice si PO Regional) destinate Romaniei, dupa o misiune de audit care nu a iesit bine pentru autoritatile de management.

Este cea mai grea decizie in fata careia se va afla Guvernul de la Bucuresti, in conditiile in care deja a fost nevoit sa aloce plati de la bugetul de stat pentru un al cincilea program blocat, POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), pe fondul revoltei a sute de beneficiari care riscau sa intre in faliment. Practic, finantarea Romaniei de la bugetul UE prin politica de coeziune, este oprita de la 1 iulie 2012, preventiv, prin decizia autoritatilor de la Bucuresti, in urma mai multor nereguli depistate fie de auditul intern, fie de cel al Comisiei in cheltuirea fondurilor deja alocate.

CE urmeaza sa anunte Bruxelles-ul

Bruxelles-ul va anunta in curand decizia legata de “presuspendarea” sau chiar “suspendarea” celor patru programe, aflate in gestionarea Directorului General Regio de care raspunde comisarul pentru politica regionala Johannes Hahn (Austria). Presuspendarea e o masura mai blanda si ar presupune oprirea oficiala a deconturilor de catre Bruxelles cu posibilitatea reluarii acestora deindata ce autoritatile romane fac dovada rezolvarii deficientelor constatate.

Suspendarea, care poate ajunge la sase luni, inseamna o perioada determinata clar in care nu se mai dau bani. Potrivit unor surse europene, sunt iminente presuspendarile pe POS Transport si POS Cresterea Competitivitatii Economice. Potrivit altor surse, exista riscul opririi temporare a platilor pe toate cele patru programe. Cele doua mentionate erau deja vizate, una din axele pe POS Transport fiind oprita de aproape doua luni din cauza unor suspiciuni de frauda.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.