POCA: Onguri respinse de la fonduri europene pentru tot felul de motive

43 de organizatii neguvernamentale reunite in Coalitia pentru Fonduri Structurale au trimis autoritatilor o scrisoare deschisa prin care semnaleaza nereguli in gestionarea Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA), cererea de proiecte nr.2/2017 si cer reluarea evaluarii proiectelor depuse in cadrul apelului.

In scrisoarea adresata domnului Paul Stanescu, Ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, domnului Marius Nica, Ministru delegat pentru Fonduri Europene si doamnei Centrine de Buggenoms, seful Unitatii Romania, Bulgaria, DG Employment, Comisia Europeana, ong-urile arata ca 64% din proiecte au fost respinse pentru nerespectarea conformitatii administrative si eligibilitatii invocand-se motivari ilegale si irationale.

„O buna parte dintre proiecte au fost respinse pentru ca, in sistemul MySmis, contributia solicitantului apare ca fiind mai mare decat minimum specificat in ghidul de finantare. Dincolo de absurdul unei respingeri a cererii de finantare pentru o contributie proprie mai mare la bugetul proiectului, exista cazuri in care proiectele au fost respinse deoarece valoarea asistentei financiare nerambursabile solicitate reprezinta 97,9999% din valoarea totala eligibila, in loc de 98%, astfel cum se prevede in documentele relevante.” se arata in scrisoare.

Regulamentul UE nr. 1303/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, art. 120 prevede plafoane maximale ale finantarii FSE si nu procente fixe. in logica criteriilor stabilite prin acest regulament contributia maxima UE intr-un proiect trebuie sa fie de maxim 98% si nu exact 98%. In plus obligarea celor care inscriu proiecte in softul MySmis sa introduca valori cu 4 zecimale poate produce erori de calcul.

Lista intermediara a proiectelor aprobate si respinse o puteti gasi aici.

Sursa: stiri.ong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.