UniCredit Bank incheie primul acord de imprumut prin Planul Juncker

imageResize-5.jpg

Banca Europeana de Investitii (BEI) a semnat cu UniCredit Bank un acord de imprumut in valoare de 50 milioane de euro, prima astfel de finantare acordata unei banci comerciale din Romania prin intermediul Fondului european pentru investitii strategice (FEIS).

UniCredit Bank va folosi creditul pentru a finantari inovatoare — cu criterii InnovFin — sau proiecte mai riscante ale intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), companiilor de dimensiuni medii, start-up-urilor si firmelor care promoveaza angajarile, indeosebi locuri de munca pentru tineri.

Prin urmare, UniCredit Bank devine prima banca comerciala din Romania care beneficiaza de sprijinul garantat al UE conform Fondului european pentru investitii strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, cunoscut ca „Planul Juncker”.

„Activitatea BEI in Romania se extinde. Suntem foarte incantati sa ne aliem cu UniCredit, un partener de durata al BEI, in angajemtul nostru solid pentru cresterea economiei locale prin „Planul Juncker”. Aceasta vine pe langa activitatile noastre traditionale de finantare si vom stimula crearea de locuri de munca in aceasta tara importanta din UE, furnizand finantare accesibila pe termen lung IMM-urilor inovatoare si start-up-urilor”, a afirmat vicepresedintele BEI, Andrew McDowell.

De asemenea, comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a sustinut ca afacerile mici joaca un rol crucial in economia tarii deoarece aduc produse inovatoare pe piata si furnizeaza locuri de munca comunitatilor locale.

„Afacerile mici joaca un rol crucial in economia tarii: aduc produse inovatoare pe piata si furnizeaza locuri de munca comunitatilor locale. Un acces mai bun la finantare reprezinta combustibilul de care au nevoie pentru a propulsa economia iar Fondul european pentru investitii strategice, alaturi de fondurile de coeziune, sunt cu siguranta acel combustibil. Acordul semnat intre BEI si UniCredit va oferi un sprijin de aproximativ 50 de milioane de euro pentru aproximativ 100 de IMM-uri din intreaga tara. Sunt incantata si mandra sa vad ca „Planul Juncker” lucreaza pentru cresterea Romaniei”, a declarat comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.

La randul sau, seful UniCredit Bank, Rasvan Radu, a afirmat: „UniCredit Bank este angajata ferm in finantarea economiei reale a Romaniei. in acest context, noul acord de imprumut si angajamentul nostru ferm de sprijinire a investitiilor clientilor nostri ne va permite sa facilitam in si mai mult dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), companiilor de dimensiuni medii, start-up-urilor si firmelor care inovatoare din diverse sectoare economice din Romania, furnizand acces mai usor pentru a finanta la preturi mai bune. Un punct central va fi imbunatatirea accesului la finantarea imprumuturilor pentru proiectele inovatoare, compatibile cu initiativa „InnovFin EU Finance for Innovators” sustinuta de Orizont 2020″.

Planul de investitii pentru Europa — Planul Juncker — este asteptat sa genereze investitii de 240,9 miliarde de euro, suma reprezentand doar peste trei sferturi din obiectivul de 315 miliarde de euro al investitiilor totale mobilizate, care au fost initial alocate.

In urma reuniunii Board-ului BEI, operatiunile aprobate in cadrul Fondului european pentru investitii strategice au o finantare totala de 47,4 miliarde de euro si se afla in toate statele membre ale UE.

Aproximativ 461.000 de IMM-uri ar urma sa beneficieze de pe urma imbunatatirii accesului la finantare, ca rezultat al acordurilor sprijinite de Planul Juncker.

Comisia Europeana si Banca Europena de Investitii estimeaza ca pana acum Fondului european pentru investitii strategice a sprijinit 300.000 de locuri de munca in UE. Pana in 2020 cifra ar trebui sa ajunga la 700.000.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top