Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman lansează apelurile de proiecte aferente Ghidului Solicitantului Condiții Specifice „Programe de îngrijire a gravidei şi copilului – etapa II”, respectiv:
– apelul de proiecte destinat regiunilor mai putin dezvoltate: Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia, cu o alocare de 17.500.000 euro (cofinanțarea UE+cofinanțarea națională);
– apelul de proiecte destinat regiunii dezvoltate București – Ilfov, cu o alocare de 4.000.000 euro (cofinanțarea UE+cofinanțarea națională).
Apelurile vor fi deschise în data de 22.07.2020 ora 16.00 şi se vor închide în data de 16.10.2020, ora 16.00.
Strategia Națională de Sănătate 2014-2020 evidențiază drept domeniu prioritar 1. Sănătatea femeii şi copilului. Sănătatea gravidei şi copilului constituie în orice societate civilizată o prioritate de sănătate publică (Conform Strategiei Naţionale de Sănătate). Evidențele disponibile indică un deficit de îngrijiri medicale în perioada prenatală la nivelul medicinii primare, mai ales în cazul femeilor vulnerabile (ex. Femeile însărcinate din zonele gusogene etc.), dar nu numai, precum şi un exces de servicii chirurgicale la nivel terţiar reflectat de excesul de naşteri prin cezariană nejustificat de profilul gravidelor din România.
Ratele mortalităţii infantile şi materne înalte reflectă în mare măsură calitatea suboptimală a serviciilor.
Sănătatea gravidei şi copilului constituie în orice societate civilizată o prioritate de sănătate publică. În Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020, în mod prioritar sunt vizate reducerea mortalităţii infantile şi a riscului de deces neonatal prin creşterea accesului la îngrijiri adecvate.
Având în vedere importanța problemei, în condițiile creșterii prevalentei malformațiilor congenitale, procentului de nașteri premature și a mortalității materno-infantile și absenta unui program național în acest sens, se impune dezvoltarea și furnizarea programelor specifice de asistență și de formare privind promovarea programelor de sănătate de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce prenatal în România.
Obiectivul specific:
Creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii.
Tipurile de activități eligibile care fi finanțate în contextul acestui apel de proiecte sunt cele care vizează servicii medicale de screening prenatal. Regiunile de dezvoltare vizate prin apelurile de proiecte sunt toate regiunile de dezvoltare ale României: regiuni mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia) și regiunea mai dezvoltată (București Ilfov).
Sursa: Ministerul Fondurilor Europene